• Посилання скопійовано

Пальне у переносних ємностях: чи потрібна ліцензія?

Підприємство придбаває дизельне пальне (5-10 куб. на місяць), яке частково відразу заправляється в авто, а частково зберігається в переносних ємностях для наступної заправки авто. Чи потрібно отримувати ліцензію на зберігання пального?

Статтею 15 Закону №481 визначено, що зберігання пального здійснюється суб'єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії.

При цьому, згідно з ст. 1 Закону №481, місце зберігання пального – це місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування.

Однак, що саме слід розуміти під «ємностями», Закон №481 не пояснює. Та й конкретних вимог щодо місткості та розміщення обладнання та/або ємностей, що використовуються для зберігання пального, не встановлює (про це зазначали і самі податківці в консультації від 30.05.2019 р. №2471/6/99-99-12-01-01-15/ІПК).

Відповідно до ст. 15 Закону №481, ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб'єктами господарювання для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Спочатку податківці висловлювали доволі фіскальну позицію, що оскільки Законом №481 не встановлено вимог щодо видів, місткості та розміщення обладнання та/або ємностей, що використовуються для такого зберігання, то зберіганням пального буде вважатись його зберігання у будь-якій ємності.

Проте у наступних своїх роз’ясненнях (зокрема, тут) вони змінили підхід і вказали, що суб'єкту господарювання необхідно отримувати ліцензію для здійснення зберігання пального у стаціонарних цистернах/ємностях.

З огляду на це можна зробити висновок, що зберігання пального у пересувних ємностях (каністрах), що не є нерухомим майном та не мають чіткої прив’язки до місця (території) не потребує отримання відповідної ліцензії.

Водночас зауважимо, що наведене вище роз’яснення податківців є лише індивідуальною податковою консультацією, що призначена для конкретного платника податків, найбільш безпечним варіантом для підприємства буде отримати у податківців власну ІПК з цього питання і діяти саме за нею.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»