• Посилання скопійовано

Як нараховується акцизний податок з підакцизних товарів, реалізованих СГ роздрібної торгівлі?

Вартість пляшки горілки 100 грн. Акцизний податок з роздрібної торгівлі алкоголем при її реалізації має бути 5,00 грн чи 4,76 грн. Як нормативно обґрунтувати нарахування акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі?

Суми акцизного податку з підакцизних товарів (продукції), реалізованих суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі, визначаються платником податку самостійно, виходячи з об'єктів оподаткування, бази оподаткування та ставок цього податку, що діють на дату виникнення податкових зобов'язань (пп. 217.1 ПКУ).

У пп. 214.1.4 ПКУ встановлено, що базою оподаткування є вартість (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до пп. 213.1.9 ПКУ.

ДФС в ІПК від 09.02.2018 р. №547/6/99-99-15-03-03-15/ІПК зауважує, що перелік суб’єктів господарювання, яким видано ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами, оприлюднено на офіційному веб-порталі ДФС.

При реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) суб’єкту підприємництва (як платнику податку з реалізації підакцизних товарів) необхідно ідентифікувати покупців щодо наявності/відсутності у них ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

Це може бути здійснено шляхом пред’явлення покупцем вказаних ліцензій при придбанні підакцизних товарів та оформленні ними податкової (покупцям - платникам ПДВ) або видаткової (покупцям - неплатникам ПДВ) накладної.

Таким чином, за наявності у покупця вказаних ліцензій необхідно вважати, що підакцизні товари придбаваються для наступної їх реалізації. За таких умов реалізація підакцизних товару (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) не підлягає оподаткуванню акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.

У разі ненадання покупцями вказаних ліцензій необхідно вважати, що підакцизні товари придбаваються для особистого некомерційного споживання, і покупець є кінцевим споживачем.

Інші консультації щодо нарахування та сплати акцизного податку дивіться тут>>

«Формула» визначення акцизного податку з реалізованих підакцизних товарів (продукції) суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі наведена в графі 5 розділу І Розрахунку суми акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (Додаток 6 до декларації акцизного податку).

За цією «формулою» сума податкового зобов'язання, що підлягає сплаті до бюджету, визначається як добуток вартості видів підакцизних товарів (лікеро-горілчаної продукції, виноробної продукції, інших спиртових дистилятів, продуктів із вмістом спирту етилового 8,5% об’ємних одиниць та більше, а також пива), що реалізовані у роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування (з ПДВ та без урахування акцизного податку в грн) та ставки акцизного податку у відсотках, який розділено на 100.

Роздрібна ціна пляшки горілки містить у собі суму акцизного податку з реалізованих підакцизних товарів (продукції) суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі. Тому для зазначення у графі 3 розділу І Розрахунку вартості (з ПДВ та без урахування акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів) підакцизних товарів, що реалізовані у роздрібній торговельній мережі та у мережі громадського харчування, необхідно вирахувати суму акцизного податку (100 : 105 = 95,24 грн). З цієї вартості 5% акцизного податку становитиме 4,76 грн.                

У ситуації, що розглядається, суб’єкт підприємництва для отримання однозначної відповіді може скористатися правом, наданим йому п. 52.1 ПКУ, та звернутися (з детальним описом своєї господарської діяльності) до контролюючих органів за наданням йому безоплатної ІПК з питань практичного застосування окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Нагадаємо, що відповідно п. 52.2 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому її надано.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Акцизи»