• Посилання скопійовано

Що таке консультаційні послуги?

Які існують критерії поняття "консультаційні послуги" для цілей визначення місця постачання таких послуг згідно з пп. 186.3 ПКУ?

На роз’яснення питання, які з послуг можна вважати консультаційними в цілях застосування абз. «в» п. 186.3 ПКУ, Держкомпідприємництва випустило лист від 08.04.2011 N 3309.

Держкомпідприємництва звертає увагу, що особливістю будь-якого договору про надання послуг є те, що послуга споживається безпосередньо під час її надання, на відміну від договору підряду, який завжди спрямовано на отримання певного матеріального результату, процес досягнення якого для замовника, як правило, не має значення (виготовлення стільця, ремонт автомобіля тощо).

Консультування (незалежно від того, в якій формі консультація надається — усній чи письмовій) віднесено до послуг, оскільки консультування полягає у наданні певної інформації замовнику. Виконавець консультаційної послуги володіє певною інформацією, яку потребує замовник. При цьому у процесі надання консультації виконавець може обробляти, систематизувати наявну у нього інформацію в залежності від потреб замовника.

Якщо консультації надаються у письмовій формі, то письмова форма – це не результат виконання роботи, вона не має самостійної цінності. Вона є лише формою надання  замовнику потрібної йому інформації. Послуга консультування споживається у процесі ознайомлення з інформацією, що надається – або в усній формі, або при читанні письмової консультації. Так само консультація може мати і іншу форму – графічну, аудіо- або відеоформу.

Така ознака послуги, як її споживаність безпосередньо у ході надання, є загальною для всіх послуг. ЦКУ не містить визначення «консультаційна послуга», тому Держкомпідприємництва звернувся до  Закону України «Про здійснення державних закупівель» від 01.06.2010 р. № 2289-VI. На момент видання вищезазначеного листа там було визначення консультаційних послуг, але зараз його вже немає і в Законі № 2289.

Звернувшись до діючого тоді Державного класифікатора продукції та послуг ДК 016-97, затвердженого наказом Держкомстандарту від 30.12.97 р. № 822, Держкомпідприємництва доходить висновку, що консультаційні послуги зустрічаються в кожному з розділів. Це означає, що при їх класифікації у статистичних чи інших цілях вони ніколи не мають самостійного характеру, оскільки завжди здійснюються в певній сфері, у межах більш широкого напрямку діяльності. Зараз діє Державний класифікатор продукції та послуг ДК 016-2010, але і в ньому ситуація така ж сама.

Також у КВЕД консультаційні послуги як самостійний вид економічної діяльності не названі, проте «консультаційний» елемент присутній у багатьох видах діяльності. Хоча Держкомпідприємництва аналізував КВЕД-2005, у КВЕД-2010 ситуація така ж.

Отже, для цілей застосування абз. «в» п. 186.3 ПКУ консультуванням слід вважати будь-які операції, що мають виключно консультаційний характер, та суть яких полягає в обробці та наданні інформації замовнику, без прив’язки до КВЕД.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Інше»

  • Чи заборонено відраховувати кошти профспілкам на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу під час воєнного стану?
    Чи заборонено протягом дії воєнного стану проводити відрахування первинним профспілковим організаціям на культурно-масову, фізкультурну і оздоровчу роботу в розмірах, передбачених колективним договором та угодами, у добровільному порядку за наявності у роботодавців такої можливості з віднесенням на витрати діяльності підприємства?
    19.04.202413
  • Чи може неприбуткова організація надати благодійну допомогу ЗСУ?
    В статуті неприбуткової оргазації передбачено наукові розробки, дослідження та інше у галузі права, а надання благодійної допомоги не передбачено. Чи може така організація придбати товар для подальшої безоплатної (благодійної) передачі ЗСУ? Як звітувати за такою операцією?
    17.04.202433
  • З немонетарної заборгованість переводиться в монетарну і назад: що з курсом?
    У 2021 р. резидент отримав авансову оплату за товар від нерезидента. В січні 2022 р. підписано додаткову угоду щодо повернення передплати. Заборгованість переведено до складу монетарної. Після введення валютних обмежень на період воєнного стану оплата не була проведена. Підприємство визначало курсові різниці на дату балансу. У 2024 р. вирішено все ж здійснити відвантаження. Як визначити курс, за яким монетарна заборгованість переводиться до складу немонетарної?
    15.04.202430
  • Порушення при ввезенні гуманітарної допомоги
    Громадська організація імпортувала гуманітарну допомогу - легковий авто для передачі ЗСУ і кабель для ремонту дронів. Але авто передане учаснику бойових дій, який працює волонтером в ГО, а кабель використовується самою ГО для ремонту дронів, а не переданий ЗСУ. Чи є порушення?
    10.04.202433
  • Перевезення вантажів: ТТН обов’язок чи право?
    Хто має виписувати ТТН при перевезенні вантажним автомобільним транспортом: перевізник чи вантажовідправник? Чи достатньо вантажоодержувачу для підтвердження факту перевезення товаро-матеріальних цінностей належно оформленого перевізником (юридичною особою чи ФОП) акту надання транспортно-експедиційних послуг ?
    26.03.2024131