• Посилання скопійовано

Чи потрібна ліцензія на зберігання, якщо пальне використовується у виробництві?

ТОВ при виробництві олії соняшникової використовує гексан. Гексан знаходиться у ємностях технологічного виробничого обладнання, для багаторазового використання при виробництві олії. Чи потрібно ТОВ отримувати ліцензію на зберігання пального?

Відповідно до ст. 15 Закону №481, зберігання пального здійснюються суб’єктами господарювання всіх форм власності за наявності ліцензії. Ліцензії отримують на кожне місце зберігання (ст. 15 Закону №481).

Місце зберігання пального - місце (територія), на якому розташовані споруди та/або обладнання, та/або ємності, що використовуються для зберігання пального на праві власності або користування (ст. 1 Закону №481).

Зберігання пального - діяльність із зберігання пального (власного або отриманого від інших осіб) із зміною або без зміни його фізико-хімічних характеристик (ст. 1 Закону №481).

В наведених поняттях прямо зазначено, що пальне може зберігатися в обладнанні, а не обов’язково в ємностях для зберігання. Причому в процесі зберігання можуть змінюватися фізико-хімічні характеристики пального. Тобто, в понятті Закону №433, зберігання – це не обов’язково знаходження пального в ємності, без його використання. Пальне в обладнанні, яке використовується у виробництві продукції, також з точки зору Закону №481 зберігається.

А тому для ситуації, яка описана в запитанні, ліцензія на зберігання має бути.

Такий ж висновок читаємо в ІПК ГУ ДПС у Харківській області від 29.10.2019 р. №1056/ІПК/20-40-32-05-08, ДПС від 09.10.2019 р. № 673/6/99-00-04-01-04-15/ІПК.

Поряд з цим відповідно до ст. 15 Закону №481 ліцензія на право зберігання пального не отримується на місця зберігання пального, що використовуються:

  • підприємствами, установами та організаціями, які повністю утримуються за рахунок коштів державного або місцевого бюджету;
  • підприємствами, установами та організаціями системи державного резерву;
  • суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) для зберігання пального, яке споживається для власних виробничо-технологічних потреб виключно на нафто- та газовидобувних майданчиках, бурових платформах і яке не реалізується через місця роздрібної торгівлі.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Ліцензії і дозволи»