• Посилання скопійовано

Чи може ФОП на ЄП надавати інтернет-послуги населенню?

ФОП, платник ІІ групи ЄП, володіє власною телекомунікаційною мережею та надає абонентам (виключно населенню) цієї мережі телекомунікаційні послуги, а саме: послуги доступу до інтернету. Вид діяльності ліцензування не потребує. Чи може ФОП бути платником єдиного податку з КВЕДом 61.10?

Підпунктом 5 пп. 298.3 ПКУ визначено, що у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з Класифікатором видів економічної діяльності ДК 009:2010, який  затверджений Наказом №547.

Наказом державного комітету статистики України від 23.12.2011 р. № 396 «Про затвердження Методологічних основ та пояснень до позицій Класифікації видів економічної діяльності» визначено, що клас 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку» групи 61.9 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку» розділу 61 «Телекомунікації (електрозв’язок)» КВЕД ДК 009:2010 включає, зокрема, надання доступу до мережі Інтернет через мережі, встановлені між клієнтами та інтернет-провайдерами, що не належать або контролюють ISP, таких як комутований доступ до мережі Інтернет тощо.

Пунктом 291.5 ПКУ визначено перелік видів діяльності, здійснення яких не дає права на застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності. До них відносяться:

  • надання послуг пошти (крім кур’єрської діяльності);
  • надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • надання послуг фіксованого телефонного зв’язку з використанням безпроводового доступу до телекомунікаційної мережі з правом технічного обслуговування і надання в користування каналів електрозв’язку (місцевого, міжміського, міжнародного);
  • надання послуг рухомого (мобільного) телефонного зв’язку з правом технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку;
  • надання послуг з технічного обслуговування та експлуатації телекомунікаційних мереж, мереж ефірного теле- і радіомовлення, проводового радіомовлення та телемереж.

У пп. 5 пп. 298.2.3 ПКУ зазначено, що у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або невідповідності вимогам організаційно-правових форм господарювання – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Аналогічна думка зазначена в "ЗІР", підкатегорії 107.01.01.

ДПС у Чернівецькій області в своєму роз’ясненні зазначила, що:

1. фізичні особи - підприємці, які здійснюють кур’єрську діяльність та надають послуги Інтернет – зв’язку, можуть бути платниками єдиного податку.

2. фізичні особи - підприємці, які надають послуги телебачення, повинні мати відповідні ліцензії і не можуть бути платниками єдиного податку. 

ДФС в Івано-Франківській області зазначала, шо оскільки вид діяльності з надання послуг доступу до Інтернету не входить до переліку видів діяльності, що підлягає ліцензуванню, визначеному ч. 7 ст. 42 Закону №1280, необхідність отримання ліцензії на вказаний вид діяльності відсутня. Таким чином, фізособа – підприємець, що надає послуги Інтернет – зв’язку, може бути платником єдиного податку. 

Також ДПС у своєму роз’ясненні зазначила, що провайдер є суб’єктом господарювання, який має право на здійснення діяльності у сфері телекомунікацій без права на технічне обслуговування та експлуатацію телекомунікаційних мереж і надання в користування каналів електрозв’язку (ст. 1 Закону № 1280). Таким чином, фізична особа – підприємець у разі надання провайдерських послуг доступу до мережі  Інтернет має право здійснювати діяльність на спрощеній системі оподаткування за умови, що таким провайдером не надаються послуги, визначені пп. 8 пп. 291.5 ПКУ.

Враховуючи вищезазначене, робимо висновок, що послуги, які надають провайдери з постачання Інтернету населенню, не потрапляють під заборону, визначену пп. 8 пп. 291.5 ПКУ – за умови, що у такого провайдера не зазначено іншого переліку послуг та характеристик послуг, що надаватимуться.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на єдиному податку»