• Посилання скопійовано

Як визначити дохід ФОПу на ІІІ групі ЄП, який отримує валюту 1 раз на місяць і в той же день її обмінює?

ФОП (ІІІ група ЄП) отримує валюту 1 раз на місяць і в той же день обмінює всю суму. Вважали дохід в сумі зарахованої гривні після обміну, а не за курсом НБУ. Декларація заповнювалася на підставі цих розрахунків. Чи є це порушенням і які можуть бути наслідки? Як можна виправити ситуацію?

Відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом для платника ЄП ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

При цьому до доходу не включаються отримані таким ФОП пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхових виплат та відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Дохід, виражений в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на дату його отримання (п. 292.5 ПКУ).

Датою отримання доходу є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів, робіт, послуг (п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

ДПС в ІПК від 01.06.2020 р. №2266/6/99-00-04-06-03-06/ІПК та від 13.09.2019 р. №215/6/99-00-04-07-03-15/ІПК повідомляє, що для ФОП усі вартісні показники, що включаються до доходу, відображаються у національній валюті України (гривні).

Показники, виражені в іноземній валюті, перераховуються у національну валюту за офіційним курсом гривні до іноземних валют, встановленим Нацбанком на дату їх отримання.

При цьому розрахунок курсової різниці, яка виникає при продажу іноземної валюти ФОП, та включення її до доходу платника єдиного податку, нормами ПКУ не передбачено.

Отже, в ситуації, що розглядається, сума доходу, яка отримана в іноземній валюті, на дату їх отримання, має перераховуватися у гривні за офіційним курсом Нацбанку.

Положення п. 50.1 ПКУ зобов'язують платника податків, який самостійно (у т. ч. за результатами електронної перевірки) виявляє факт заниження податкового зобов'язання минулих податкових періодів:

  • або надіслати уточнюючий розрахунок і сплатити суму недоплати та штраф у розмірі 3% такої суми до подання такого уточнюючого розрахунку;
  • або відобразити суму недоплати у складі декларації з цього податку, що подається за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено факт заниження податкового зобов'язання, збільшену на суму штрафу у розмірі 5% такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми грошового зобов'язання з цього податку.

Визначення податкових зобов'язань у зв'язку з виправленням самостійно виявлених помилок відображається у розділі VI податкової декларації платника єдиного податку - фізичної особи – підприємця.

Виходячи зі строку давності для нарахування податків 1095 днів (ст. 102 ПКУ), вважаємо  доцільним виправити лише декларації, подані в межах цього строку. Якщо декларація подана раніше цього строку, її виправлення вже не має практичного сенсу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Бондаренко Олена

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «ФОП на загальній системі»