• Посилання скопійовано

Юрособа-«єдинник» отримує нерухомість у подарунок від фізособи: які наслідки?

Юрособа-«єдинник» та платник ПДВ отримує нерухомість у подарунок від фізособи. Які податкові наслідки такої угоди для юрособи?

Відповідно до п. 10 П(С)БО 7 первісна вартість безоплатно отриманих основних засобів дорівнює їх справедливій вартості на дату отримання з урахуванням витрат, передбачених п. 8 П(С)БО 7. Для визначення справедливої вартості краще за все скористатися послугами професійного оцінювача, хоча в даному випадку це не обов’язково (див. ст. 7 Закону про оцінку майна).  Справедлива вартість нерухомості може визначатися і безпосередньо в договорі дарування, при цьому слід враховувати визначення справедливої вартості згідно з п. 4 П(С)БО 7: справедлива вартість - це сума, за якою можна продати актив або оплатити зобов'язання за звичайних умов на певну дату. Відповідно, у договорі дарування слід вказати саме таку суму.

Зарахування нерухомості на баланс відображається записом Дт 103 Кт 745.

Підтверджувальним документом є акт приймання-передачі нерухомості та договір дарування. Відповідно  до  ч. 2 ст. 719 ЦКУ договір  дарування  нерухомої  речі укладається   у   письмовій   формі   і   підлягає   нотаріальному посвідченню.

При цьому такий дохід оподатковується єдиним податком на підставі пп. 292.3 ПКУ. Вартість безоплатно отриманої нерухомості включається до доходу у декларації платника єдиного податку  – рядок 1 декларації, та за необхідності заповнюється рядок 2, якщо через отримання нерухомості підприємство перевищило граничний обсяг доходу платника єдиного податку. Сума доходу, що перевищує граничний розмір доходу "єдинника", оподатковується за подвійною ставкою ЄП – 6%.

Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, платники ЄП  сплачують на загальних підставах. Щодо податку на нерухомість читайте тут. Про декларацію з податку на нерухомість ми писали тут.

Пенсійний збір при даруванні нерухомості не справляється. Податкові зобов’язання з ПДВ не виникають. У фізособи – дарувальника жодних податкових наслідків не виникає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Юрособи на єдиному податку»