• Посилання скопійовано

Строк давності інспекційних відвідувань Держпраці

Які строки роботи підприємств/підприємців можуть перевіряти інспектори з праці? Чи є терміни давності для перевірок Держпраці?

Ані КЗпП, ані Постанова №823 не містить інформації про терміни давності  інспекційних відвідувань Держпраці з питань дотримання норм трудового законодавства.

Законодавством не встановлено строків давності на проведення перевірок органами Держ­праці. Тож підприємство можуть перевірити без обмеження строком за будь-який період його діяльності.

Як відомо, більшість документів, які стосуються трудових відносин, повинні зберігатися на підприємстві набагато довше, ніж усі інші.

Нормативно-правовим актом, який використовується усіма організаціями при визначенні строків зберігання документів, є Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту № 578/5. Указані у ньому строки є мінімальними, скорочувати їх не можна (п. 1.7 Переліку № 578/5).

Так, реєстраційні журнали з кадрових питань, трудові договори, особові картки працівників мають зберігатися протягом 75 років (п. 121492499 Переліку №578/5). Отже, перевірити можуть навіть те, що відбувалося протягом усієї діяльності підприємства.

За порушення вимог законодавства про працю та охорону праці посадова особа підприємства притягується, зокрема, до адміністративної відповідальності (ст. 41 КУпАП). У такому разі адмінстягнення накладається (ст. 38 КУпАП):    

  • щодо разових порушень – протягом двох місяців із дня вчинення;    
  • триваючих порушень – не пізніше як через два місяці з дня їх виявлення.

На жаль, законодавство не містить визначення поняття «триваюче правопорушення», але з роз’яс­нень держорганів випливає, що таким є правопорушення, яке можна виявити в ході перевірки (воно має місце тоді, коли йде перевірка), наприклад, див. тут. Порушення законодавства про працю, як правило, є триваючими.

Тепер, що стосується штрафів, передбачених ч. 2 ст. 265 КЗпП. Вони є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених гл. 27 ГКУ. Тому на них не поширюються строки давності, установлені ст. 250 ГКУ, – 6 місяців із дня виявлення порушення. Інших строків давності законодавством не передбачено.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Контролюючі органи і перевірки»