• Посилання скопійовано

Забезпечення працівників спецодягом та засобами індивідуального захисту

Компанія проводить будівельні та монтажні роботи, будівництво об’єктів інженерної інфраструктури. У штаті електромонтажник, майстер, виконавець робіт, інженер з охорони праці, а також виконуються роботи стропальником та зварником. Чи може підприємство керуватись одночасно нормами безоплатної видачі спецодягу та ЗІЗ по будівництву, затвердженими наказом №126 і за необхідності видавати спецодяг додатково керуючись нормами підприємств електроенергетичної галузі згідно з наказом №1224?

Відповідно до п. 2 Норм безплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам,  зайнятим у будівельному виробництві визначено, що зазначені норми  поширюються  на  організації  та  підприємства (незалежно від форм власності та  підпорядкування),  що  виконують підрядним  або  господарським  способом  такі роботи: 

  • будівельні, монтажні,
  • ремонтно-будівельні,
  • дорожньо-будівельні,
  • електромонтажні,   сантехнічні,   налагоджувальні,  спеціальні,  з будівництва   метрополітенів,   тунелів   та   підземних    споруд спеціального призначення тощо.

Водночас, пунктом 4 Наказу №126 визначено, що крім цих  Норм,  працівники  організацій  і  підприємств будівельного комплексу,  які виконують роботи,  що відносяться  до інших  видів  економічної діяльності,  повинні забезпечуватися ЗІЗ згідно з "Типовыми нормами бесплатной выдачи  специальной  одежды, специальной обуви и других средств индивидуальной защиты рабочим и служащим сквозных профессий и должностей всех  отраслей  народного хозяйства   и  отдельных  производств",  затвердженими  постановою Держкомпраці СРСР і Президії ВЦРПС від 12 лютого 1981 р.  №47/П-2 ( v0047400-81 ),  із   змінами,  а  також згідно з чинними Нормами безплатної  видачі  спецодягу,   спецвзуття   та   інших   засобів індивідуального   захисту   працівникам,  зайнятим  у  відповідних галузях економіки.

Своєю чергою згідно з п. 2 Норм безоплатної видачі спеціального одягу, спеціального взуття та інших засобів індивідуального захисту працівникам підприємств електроенергетичної галузі (Наказ від 27.08.2018 р.№1224) ці норми поширюються на підприємства, установи, організації незалежно від форм власності і підпорядкування, які виконують роботи з експлуатації, ремонту, наладки електростанцій, теплових та електричних мереж, обслуговування споживачів, та встановлюють для роботодавця вимоги щодо безоплатної видачі ЗІЗ (тип, вид, захисні властивості) та строки носіння чи використання працівниками, для яких їх використання є обов’язковим під час трудового процесу.

Отже, все залежить від того, які саме роботи (послуги) надає підприємство, відповідно, які види діяльності (КВЕДи) зазначені в його реєстраційних документах і які ліцензії ( за потреби) воно має.  Якщо це як будівельні, монтажні роботи, так і роботи з експлуатації, ремонту, наладки електричних мереж, то підприємство може одночасно використовувати як Норми №126, так і Норми №1224. Або користуватися тільки Нормами №1224, якщо їх вимоги задовольняють потреби підприємства та його працівників  в ЗІЗ , спецодягу тощо в процесі діяльності, яку підприємство здійснює.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»