• Посилання скопійовано

Облік придбання, вирощування і продажу курчат

Підприємство купує одноденні курчата (в шт.), вигодовує і після 12-ти днів продає курчат-бройлерів (в шт.), а по закінченню циклу вирощування (49 днів) продає курей (в кг). Які особливості бухгалтерського обліку, документування?

Придбання курчат

Облік ведуть згідно НП(С)БО 30.

Придбаних курчат зараховують на баланс за первісною вартістю, яка визначається згідно з нормами НП(С)БО 9 (п. 7 НП(С)БО 30): Дт 213 Кт 631.

У разі придбання за плату первісна вартість визначається за п. 9 НП(С)БО 9 і складається з сум, що сплачуються постачальнику, транспортно-заготівельних витрат тощо.

Прибуткують курчат на балансі на підставі накладної чи ТТН постачальника.

На субрахунку 212 курчат обліковують у разі їх обліку за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу. На субрахунку 213 – якщо облік ведуть за собівартістю.

Обрана оцінка визначається обліковою політикою підприємства.

Окрім того, в аналітичному обліку до субрахунку 212 (213) придбаних курчат відображають на окремому аналітичному рахунку, наприклад, «Курчата до 12-ти днів».

 

Вирощування курчат

Всі витрати на вирощування (амортизація необоротних активів, які використовують для вирощування, витрати кормів, ветпрепаратів, зарплата з нарахуваннями працівників, послуги, роботи, надані сторонніми організаціями, загальновиробничі витрати) відображають на рахунку 23: Дт 23 Кт 13, 20, 651, 661, 631, 91.

Всі ці витрати оформляють документами, які застосовуються для оформлення відповідних груп операцій.

Наприклад, послуги, надані сторонніми організаціями, оформляють актами наданих послуг тощо.

Списання кормів можуть оформляти одним з таких документів:

  • Лімітно-забірними картками на отримання матеріальних цінностей (форма № ВЗСГ-1);
  • Накладною (внутрішньогосподарського призначення) (форма № ВЗСГ-8);
  • Відомістю витрати кормів (форма № ВЗСГ-9).

Форми цих документів і порядок їх застосування встановлені Методрекомендаціями № 929 (Методичні рекомендації щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку виробничих запасів в сільськогосподарських підприємствах, затверджені наказом Мінагрополітики України від 21.12.2007 р. № 929).

На дату переведення курчат в іншу аналітичну групу та на дату балансу витрати на вирощування, за умови, що курчат обліковують за собівартістю, збільшують вартість курчат: Дт 213 Кт 23.

Але якщо курчат обліковують за справедливою вартістю, зменшеною на очікувані витрати на місці продажу, на таку вартість роблять проводку: Дт 212 Кт 23. А потім різницю між такою вартістю і собівартістю відображають: Дт 940 Кт 23 (від’ємна різниця) чи Дт 23 Кт 710 (додатна різниця).

 

Переведення з групи в групу

Як ми зазначили вище, придбані курчата зараховують в аналітичну групу на рахунку 212 чи 213 - «Курчата до 12-ти днів».

Але в розглядуваній ситуації є дві дати, коли курчат слід переводити в наступну групу. Перша така дата – 12 днів з дати початку вирощування. Друга – 49 днів з дати початку вирощування.

Таким чином, після досягнення відповідного віку курчат слід перевести в наступну групу:

  • Дт 212 (213) «Курчата з 12-ти до 49 днів» Кт 212 (213) «Курчата до 12-ти днів»;
  • Дт 212 (213) «Кури після 49 днів» Кт 212 (213) «Курчата з 12-ти до 49 днів».

Переведення здійснюють за вартістю, за якою курчата обліковуються на субрахунку 212 (213).

Оформляють переведення Актом на переведення тварин з групи в групу в межах поточних бiологiчних активiв (форма № ПБАСГ-9). Форма цього Акту і порядок його складання визначені Методрекомендаціями № 73 (Методичні рекомендаціі щодо застосування спеціалізованих форм первинних документів з обліку довгострокових та поточних біологічних активів, затверджені наказом Мінагрополітики України від 21.02.2008 р. № 73).

До 49 днів курчат обліковують в аналітичному обліку в штуках. Після цієї дати – в штуках і кілограмах або тільки в кілограмах.

Відтак під час переведення в групу «Кури після 49 днів» переведених курчат потрібно зважити. Оформляють зважування Відомістю зважування тварин (форма № ПБАСГ-10).

 

Продаж курчат, курей

Оскільки курчата, кури є сільгосппродукцією власного виробництва, продаж відображають в порядку, прийнятому для продажу власної продукції, тобто, із застосуванням субрахунків 701 і 901.

Отже, бухгалтерський облік продажу:

  • Дт 361 Кт 701 – відвантажені курчата, кури покупцеві;
  • Дт 701 Кт 641 – нараховане ПЗ з ПДВ (якщо підприємство платник ПДВ);
  • Дт 701 Кт 791 – дохід від продажу віднесено на фінрезультати;
  • Дт 901 Кт 212, 213 – списана собівартість проданих курчат, курей;
  • Дт 791 Кт 901 – собівартість реалізації віднесена на фінрезультати;
  • Дт 311 Кт 361 – отримана оплата від покупця.

Відвантаження курчат, курей покупцям оформляють ТТН чи звичайною накладною.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»