• Посилання скопійовано

Як вести бухоблік річного перерахунку ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ?

Підприємство, платник ПДВ, проводить оподатковувані операції та звільнені від оподаткування ПДВ. Придбаває товари, необоротні активи для оподатковуваних та для звільнених операцій. Чи впливає щорічний перерахунок частки ПДВ на первісну вартість необоротних активів? Чи потрібно перераховувати частку використання ПДВ для придбаних ОЗ за 1, 2 і 3 роки?

Трирічний перерахунок податкового кредиту проводили лише для тих необоротних активів, що були придбані та/або виготовлені до 01.07.2015 р. і використовуються частково в оподатковуваних операціях, а частково ― ні. Саме із цієї дати з пп. 199.4 ПКУ виключено норми про такий перерахунок.

На заміну цьому у п. 42 підрозділу 2 р. ХХ ПКУ з’явилося перехідне правило, за яким платник здійснює перерахунок частки використання необоротних активів, придбаних і/або виготовлених до 01.07.2015 р., в оподатковуваних операціях, обчисленої відповідно до пп. 199.2 та пп. 199.3 ПКУ (виходячи з фактичних обсягів проведених протягом року оподатковуваних і неоподатковуваних операцій) за підсумками одного, двох і трьох календарних років, що настають за роком, у якому їх почали використовувати (увели в експлуатацію). Це правило виконувалося за підсумками 2016, 2017 та 2018 року. У наступних роках такий перерахунок уже не потрібно робити.

Зараз застосовуються лише загальні правила перерахунку ПДВ відповідно до діючої редакції ст. 199 ПКУ. Докладно про річний перерахунок ПДВ ми писали тут.

 У бухобліку донарахування або зменшення ПДВ за результатами перерахунку відображається у складі доходів і витрат, відповідно, первісна вартість ОЗ не змінюється.

До 19.08.2019 року діяла Інструкці № 141Пунктом 12 Iнструкції №141 було визначено, що платник ПДВ суму донарахованого податкового зобов'язання з ПДВ на підставі розрахунку коригування, складеного за результатами проведеного перерахунку відповідно до ст. 199 ПКУ, відображає за дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» і кредитом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Вродночас, на цю суму податку збільшуються витрати платника з відображенням за дебетом субрахунку 949 «Iнші витрати операційної діяльності» і кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання».

Якщо внаслідок річного перерахунку ПДВ суму ПЗ було зменшено, то надміру нараховані податкові зобов'язання з ПДВ на підставі розрахунку коригування відображаються за кредитом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання» і дебетом субрахунку 641 «Розрахунки за податками».

Водночас, на цю суму податку збільшуються доходи платника податку з відображенням за кредитом субрахунку 719 «Iнші операційні доходи» і дебетом субрахунку 643 «Податкові зобов'язання».

Хоча Інструкція №141 вже не чинна, а замість неї не було прийнято жодного нового нормативного документа, можна зважати на її приписи довідково. На нашу думку, вищезазначений порядок обліку сум коригування ПДВ можна застосовувати і зараз.

Отже, сума збільшення/зменшення податкового зобов'язання з ПДВ внаслідок річного перерахунку ПДВ потрапляє не до первісної вартості необоротних активів, а до витрат/доходів  підприємства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    Сьогодні 13:2310
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    Сьогодні 12:0620
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    Сьогодні 10:195
  • Нерезидент надав знижку на послуги: нюанси обліку та оподаткування
    Підприємство 22.02.2024 р. отримало експедиторські послуги від нерезидента - 1000 євро. ПН зареєстровано за датою першої події. Нерезидент 15.03.2024 р. надав знижку 200 євро. Окремо це було зафіксовано у додатковій угоді та складено акт коригування. Оплата ще не проводилась. Як відобразити дане коригування в обліку?
    23.04.202414
  • Як відобразити в обліку ВПА, якщо підприємство отримало податковий збиток?
    Підприємство отримало збиток за результатами звітного року в сумі 600 тис. грн. Податковий збиток складає 100 тис. грн (збільшуючі постійні різниці 300 тис. грн, тимчасові 200 тис. грн). Як в обліку та звітності відобразити ВПА? Також підприємство утримує податок при виплаті доходів нерезиденту. Як відобразити це утримання в обліку та декларації?
    23.04.202427