• Посилання скопійовано

Цільове фінансування майбутніх витрат: що в обліку?

Неприбуткова релігійна організація отримує добровільну пожертву, а потім організація перераховує ці кошти іншій організації теж у вигляді добровільних пожертв. Які проведення слід робити при отриманні та перерахуванні пожертви? Чи застосовується рахунок 48?

Із п. 1 Порядку № 1222 випливає, що це благодійні (добровільні) внески й пожертви від юросіб і фізосіб. Благодійником  може бути дієздатна фізособа чи юрособа приватного права (у т. ч. благодійна організація), яка добровільно здійснює один чи кілька видів благодійної діяльності (п. 5 ч. 1 ст. 1 Закону про благодійність).

Види благодійної діяльності визначено ст. 5 Закону про благодійність. Серед них і безоплатна передача у власність бенефіціарів коштів, іншого майна. Бенефіціарами називають набувачів благодійної допомоги (фізособа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержують допомогу від благодійників для досягнення цілей, визначених Законом про благодійність.

Цільове фінансування та цільові надходження – це кошти чи майно, які надходять на фінансування та здійснення конкретних програм заходів, і їх використання та забезпечення статутної діяльності обумовлені окремими законодавчими, нормативними актами, а також статутними документами. Цілі, на які повинні використовуватися кошти неприбуткової організації, зазначаються в статутних документах та кошторисі неприбуткової організації.

Таким чином, кошти цільового фінансування і цільових надходжень — це кошти, які підприємство отримує на чітко визначену мету (згідно з установленими умовами витрачання, затвердженими планами та кошторисами тощо).

Тож, якщо в статуті релігійної організації чи інших внутрішніх документах прописано, що всі добровільні пожертви вона отримує на здійснення певних конкретних цілей, то тоді маємо справу із цільовим фінансуванням.

Оскільки відповідно до умов питання релігійна організація спочатку отримує кошти, а вже потім їх передає, то тоді розглядаємо особливості бухобліку цільового фінансування майбутніх витрат.

У такому раз у бухобліку доходи визнаються не одразу, тобто в момент отримання цільових коштів і до початку їх використання доходу не виникає. У міру витрачання цільові кошти включають до доходів у тих звітних періодах, у яких понесено витрати, пов’язані з виконанням умов цільового фінансування (п. 17 П(С)БО 15).

Відповідно до Інструкції №291, такі надходження відображаються за Кт субрахунку 484 «Інші кошти цільового фінансування і цільових надходжень». За Дт субрахунку 484 відображаються використані суми за певними напрямками, визнання їх доходом, а також повернення невикористаних сум.

Може статися ситуація, коли виникне невикористаний залишок цільового фінансування на кінець звітного періоду, тобто буде сальдо за Кт 484. Він може бути зменшений (списаний) у наступних звітних періодах, коли він буде використаний або повернутий надавачу. Тобто немає необхідності обов’язково списувати залишок на рахунку 48, який утворився на кінець звітного періоду.

Отже, бухгалтерські записи можуть бути такими:

  • Дт 311 Кт 484 - отримання грошової пожертви;
  • Дт 685 Кт 311 – перераховано пожертву іншій організації;
  • Дт 949 Кт 685 – визнано витрати у сумі пожертви;
  • Дт 484 Кт 718 - на частину використаного цільового фінансування визнано дохід.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Облік окремих операцій»

  • Металеві вироби передано на доробку: як відобразити в обліку?
    Підприємство передало 21 т чорної труби сторонній організації для оцинкування. Виконавець надав акт виконаних робіт та накладну на повернення труби в кількості 21,8 т. Як відобразити цю операцію в обліку?
    25.04.2024111
  • Чи переводити МНМА до ОЗ, якщо після поліпшення вартість складає 40 000 грн?
    Підприємство мало на балансі об’єкт МНМА вартістю 10 000 грн, нарахувало амортизацію за методом 100%. За обліковою політикою вартісна ознака МНМА - 20 000 грн. Проведено поліпшення цього об’єкта, первісна вартість стала 40 000 грн. Чи потрібно переводити до складу ОЗ? Що з амортизацією? Як відображати в податковому обліку податку на прибуток (є різниці)?
    25.04.202435
  • Зробили фізособі передплату за оренду приміщення, а потім договір розірвали: які наслідки?
    ТОВ на загальній системі оподаткування уклало договір оренди нежитлових приміщень з фізособою. За умовами договору передплата складає 100000 грн. ТОВ сплачує фізособі 80500 грн, одночасно сплачує ПДФО 18000 грн та ВЗ 1500 грн. Передачі приміщення в оренду не відбулося, фізособа розірвала договір. Фізособа має повернути повну суму – 100000 грн чи лише те, що вона отримала – 80500? Як повернути зайво сплачені ПДФО та ВЗ? Чи можливо їх зарахувати в рахунок наступних платежів? Як відкоригувати ці доходи в додатку 4ДФ?
    24.04.202423
  • Як перевести в бухобліку товари до основних засобів?
    ТОВ, платник податку на прибуток і ПДВ, імпортувало товари (навантажувачі), призначені для подальшого продажу, оприбуткувавши на субрахунку 281. Згодом вирішено доукомплектувати їх, зарахувати до складу ОЗ і надавати в оренду. Як перевести із товарів до ОЗ? Які особливості оформлення, обліку та оподаткування?
    24.04.202436
  • Отримано знижку від нерезидента на програмне забезпечення: облік та оподаткування
    Підприємство займається продажем програмного забезпечення (ПЗ). Програмне забезпечення купується у нерезидента. Після продажу ПЗ кінцевому споживачу підприємство отримує знижку. Знижка надається однією сумою на весь інвойс, згідно до якого було придбано ПЗ. Як відобразити в обліку надання знижки? Чи потрібно складати РК за даною операцією?
    24.04.202410