• Посилання скопійовано

Врахування від’ємного значення минулих років: право чи обов’язок?

У ТОВ протягом всіх 4 кварталів 2018 р. було відображено збитки (за 2018 р. - 69 тис. грн об’єкт оподаткування). За І квартал 2019 р. з урахуванням збитків об’єкт склав 156 тис. грн. Без врахування збитків - об’єкт оподаткування склав 225 тис. грн. Чи зобов’язане ТОВ враховувати збитки? Це його право?

Судячи із роз’яснень податківців, пільга щодо врахування від’ємного значення минулих років є обов’язком платника податку.

У ІПК від 07.12.2018 р. №5138/6/99-99-15-02-02-15/ІПК ДФС констатує факт: платники податку на прибуток застосовують різницю, передбачену пп. 140.4.2 ПКУ, незалежно від обсягу річного доходу за останній річний звітний період та прийнятого рішення щодо некоригування фінансового результату до оподаткування на усі різниці, визначені розділом III ПКУ.

А у підкатегорії 102.22, «ЗІР» (запитання: «Чи потрібно подавати Звіт про суми податкових пільг за попередній податковий (звітний) рік (квартал) у випадку виявлення платником податку самостійно (або контролюючим органом) за такий попередній податковий (звітний) рік (квартал) неврахованої суми від'ємного значення об'єкта оподаткування минулого податкового (звітного) року, що зменшує позитивне значення об'єкта оподаткування з податку на прибуток, та яка при цьому передбачена відповідальність?») податківці говорять, що якщо платник податку виявив помилку щодо неврахування від’ємного значення минулих років, то виплавити це він може або через УР або Додаток ВП протягом 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації за період, у якому допущено помилку.

При цього додають, що якщо платником податку на прибуток самостійно (або контролюючим органом) за попередній податковий (звітний) рік (квартал) виправлено неврахування суми від'ємного значення об'єкта оподаткування минулого податкового (звітного) року, що зменшує позитивне значення об'єкта оподаткування, то на зменшену суму податкового зобов'язання з податку на прибуток нарахування штрафних санкцій та пені ПКУ не передбачено.

Про таке виправлення податківці відзначали також в іншому роз’ясненні, про яке ми згадували тут>>

Якщо ж помилку виправила саме ДФС, то щодо необхідності відображення таких нарахованих від’ємних сум у декларації з податку на прибуток у наступних періодах податківці просять звертатися до них за ІПК (підкатегорія 102.23.02, «ЗІР» (запитання: «Чи відображаються збільшені/зменшені органом ДФС за результатами документальної перевірки податкові зобов’язання, суми від’ємного значення об’єкта оподаткування з податку на прибуток за звітні (податкові) періоди поточного року (квартал, півріччя, три квартали) в Податкових деклараціях з податку на прибуток підприємств в наступних податкових (звітних) періодах поточного року (зокрема у рядку 18 декларації?»).

Водночас, оскільки врахування від’ємного значення минулих років, тобто несплата податку на прибуток через врахування такого значення, є пільгою за визначенням у п. 30.1 ПКУ (про це ми зазначали тут) , то у першому згаданому  роз’ясненні податківці відзначають, що платник податку на прибуток, який не користувався пільгою, передбаченою пп. 140.4.2 ПКУ, та не подавав Звіт про пільги у встановлений п. 3 Порядку №1233 строк, зобов'язаний подати його за попередній звітний рік (квартал) за результатами якого самостійно виявлено (або контролюючим органом) незадеклароване від'ємне значення об'єкта оподаткування минулого податкового року (у т. ч., якщо до платника вже було застосовано відповідальність за неподання Звіту про пільги за цей період).

Відповідальність за неподання або несвоєчасне подання Звіту про пільги за період, у якому суб'єкт господарювання користувався податковими пільгами, передбачена:

  • п. 120.1 ПКУ (170 грн – при першому порушенні, 1020 грн – при повторному, якщо протягом звітного року вже було накладено такий штраф);
  • ст. 163 - 1 КУпАП (85-170 грн).

При цьому, якщо Звіт про пільги подано із порушенням строку за період, за який до нього вже застосовано відповідальність за неподання такого Звіту, то повторно штрафні санкції (за несвоєчасне подання Звіту про пільги) не застосовуються. Про це ми зазначали тут>>

Нагадаємо, що з 01.01.2020 р. Звіт про пільги вже не потрібно подавати. Ми про це писали тут>>

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»