• Посилання скопійовано

Як розрахувати середньооблікову кількість гіг-спеціалістів, якщо не відпрацьований повний місяць?

Як розрахувати середньооблікову кількість гіг-спеціалістів на 1 жовтня 2024 року, якщо не відпрацьований повний місяць у випадках: гіг-спеціаліст розірвав гіг-контракт 1 чи 2 жовтня, при цьому за ці дні жовтня йому не нараховувався та не виплачувався дохід; гіг-спеціаліст почав працювати у середині жовтня, буде нарахований дохід та здійснена виплата за півмісяця. Чи буде брати участь нарахований та виплачений дохід за півмісяця у показнику середньомісячної винагороди за жовтень?

Резидентом Дія. Сіті може бути юридична особа, що відповідає вимогам (ст. 5 Закону №1667) та звернулася до уповноваженого органу із заявою (ст. 4 Закону №1667). В іншому випадку підприємство б не набуло статусу резидента Дія. Сіті.

Серед вимог до резидентів Дія. Сіті, визначених ст. 5 Закону №1667,  зокрема, пп. 2 та 3 ч. 1 ст. 5 Закону №1667 встановлено, що:

розмір середньої місячної винагороди залученим працівникам та гіг-спеціалістам, починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статус резидента Дія. Сіті, кожного календарного місяця становить не менше, ніж еквівалент 1200 євро за офіційним курсом гривні щодо євро, встановленим Національним банком України станом на перше число відповідного календарного місяця;

середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів юридичної особи (у разі залучення) за підсумками кожного календарного місяця, починаючи з наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента Дія. Сіті, становить не менше дев’яти осіб.

Отже, середньооблікова кількість працівників та гіг-спеціалістів резидента Дія. Сіті за підсумками календарного місяця повинна становити не менше 9 осіб та її обчислюють щомісяця, починаючи з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статусу резидента.

Спеціальних норм законодавства для обчислення середньооблікової кількості працівників та гіг-спеціалістів резидента Дія. Сіті немає. Проте, є загальні норми для всіх працівників, визначені Інструкцією №286.

Середньооблікова кількість штатних працівників розраховується на підставі щоденних даних про облікову кількість штатних працівників, які повинні уточнюватись відповідно до наказів про прийом, переведення  працівника  на  іншу  роботу та припинення трудового договору.

Облікова кількість  штатних  працівників  за  кожен  день має відповідати даним табельного  обліку використання робочого часу працівників, на підставі якого визначається кількість працівників, які з'явились або не з'явились на роботу (пп. 3.2 Інструкції №286).

Так, згідно з пп. 2.6.7 Інструкції №286 працівники, які подали заяви про звільнення і припинили роботу до закінчення строку попередження або які припинили роботу без  попередження  адміністрації, виключаються із облікового складу працівників з першого дня невиходу на роботу.

Тобто гіг-спеціалісти, які розірвали гіг-контракт 1 чи 2 жовтня, виключаються з розрахунку середньооблікової кількісті.

Відповідно до пп. 2.4.3 Інструкції №286, працівники, що прийняті або переведені за ініціативою адміністрації на роботу на неповний робочий день або неповний робочий тиждень, враховуються за кожний календарний день як цілі одиниці, включаючи неробочі дні тижня, що обумовлені при зарахуванні на роботу.

Отже, гіг-спеціаліст, який почав працювати у середині жовтня, враховується при обчисленні середньооблікової кількісті з дати прийняття на роботу. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Добровільне медичне страхування мобілізованого
    Чи може ТОВ включити мобілізованого працівника (з 09.04.2022 р.) в добровільне медичне страхування разом з іншими працівниками? Щомісяця ТОВ виплачує йому матеріальну допомогу. Для розрахунку 30% граничної межі використовують зарплату, нараховану працівнику за місяць, у якому було фактично сплачено страховий платіж. У випадку мобілізованого, якому не виплачується зарплата потрібно рахувати 30% від чого?
    23.10.202410
  • Добові за відрядження у вихідні дні
    Працівники на вихідні (субота, неділя) перебували у відрядженні, за місцем відрядження виходили на роботу. Чи виплачувати добові за суботу та неділю? Як здійснити оплату за вихід на роботу за місцем відрядження? Які документи потрібно, аби підтвердити факт перебування на роботі?
    23.10.2024300
  • Як розрахувати середньооблікову кількість гіг-спеціалістів, якщо не відпрацьований повний місяць?
    Як розрахувати середньооблікову кількість гіг-спеціалістів на 1 жовтня 2024 року, якщо не відпрацьований повний місяць у випадках: гіг-спеціаліст розірвав гіг-контракт 1 чи 2 жовтня, при цьому за ці дні жовтня йому не нараховувався та не виплачувався дохід; гіг-спеціаліст почав працювати у середині жовтня, буде нарахований дохід та здійснена виплата за півмісяця. Чи буде брати участь нарахований та виплачений дохід за півмісяця у показнику середньомісячної винагороди за жовтень?
    23.10.202411
  • Як відшкодувати витрати на пальне, якщо працівник поїхав у відрядження на власному авто?
    Працівник використав власний автомобіль у відрядженні без оформлення договору оренди, йому компенсували вартість паливно-мастильних матеріалів за оригіналами чеків. Як правильно оформити та оподаткувати таку господарську операцію?
    21.10.202478
  • Оклади та годинні ставки у штатному розписі
    Як має виглядати штатний розпис, якщо на підприємстві частині працівників встановлені оклади, а частині – годинні тарифні ставки?
    18.10.2024650