• Посилання скопійовано

Години відпочинку та перерви на харчування для сторожа

На підприємстві запроваджується підсумований робочий час - доба через три. Робочий час сторожа: з 08:00 до 08:00. Перерва на обід: 12:00 до 12:30, 17:00 до 17:30, 22:00 до 23:00, 03:00 до 04:00. Тож постало декілька питань...

Питання:

1. Відповідно до ст. 66 КЗпП, працівникам надається перерва для відпочинку та харчування не більше 2-х годин. Беручи до уваги ситуацію: не більше 2-х годин за один раз чи один раз за зміну? 

2. Відповідно до ст. 54 КЗпП, передбачає скорочення робочого часу на 1 годину при роботі у нічний час. Скільки годин перерви може мати сторож на 12-годинну зміну: 1 чи 2 години, як у наведеному прикладі?  

 

Відповідь: 

Згідно зі ст. 52 КЗпП тривалість щоденної роботи (зміни) визначається правилами внутрішнього трудового розпорядку або графіком виходу на роботу (змінності), які роботодавець затверджує за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації з додержанням установленої тривалості робочого тижня  (ст. 50 КЗпП), тобто не більше 40 годин на тиждень. 

Згідно зі ст. 61 КЗпП, на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також на окремих виробництвах, у цехах, на дільницях, у відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержано встановленої для такої категорії працівників щоденної чи щотижневої тривалості робочого часу, допускається за погодженням із профспілковим комітетом підприємства, установи, організації запровадження робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 та 51 КЗпП.

Як правило, у охоронників змінний режим роботи, який регулюється графіками виходу на роботу. Оскільки спеціального закону для врегулювання питання щодо роботи працівників за підсумованим обліком робочого часу немає, на допомогу приходять Методрекомендації №138, які визначають особливості застосовування підсумованого обліку робочого часу.

У п. 4 Методрекомендацій №138 зазначено, що виходячи з виробничих потреб, роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації або в колективному договорі може встановлювати з урахуванням характеру і умов праці тривалість роботи протягом дня за підсумованим обліком робочого часу до 12 годин робочого часу на зміну.

У даній ситуації сторожу встановлюватиметься 12-годинна зміна. 

Що стосується перерви на обід, то потрібно звернутися до ст. 66 КЗпП, згідно з якою працівникам надається перерва на відпочинок та харчування тривалістю не більше двох годин.

Обідня перерва не зараховується до робочого часу і не оплачується, тому працівники можуть використовувати її на власний розсуд (перекусити, відпочити, відволіктися від роботи тощо). Крім того, на цей час вони можуть відлучатися з місця роботи. 

Винятком з правила є працівники, які працюють охоронцями та сторожами, оскільки вони повинні постійно перебувати на своєму робочому місці та відлучатись на обід для них  є проблематичним. Тому таким працівникам потрібно надати можливість приймання їжі на своєму робочому місці (ч. 4 ст. 66 КЗпП). 

Слід зауважити, що чинним законодавством не передбачено мінімальної тривалості обідньої перерви, як і того, коли саме така перерва повинна працівнику надаватись (головне, щоб вона була). Тому питання із тривалістю перерв на обід (харчування), частотою їх надання роботодавець та працівник узгоджує за домовленістю із працівником. Головне, щоб загальна тривалість всіх перерв не перевищувала 2 години за зміну.

Облік робочого часу кожного працівника проводять за табелем обліку використання робочого часу та затвердженим графіком роботи (змінності) за обліковий період.

Щодо другого питання зазначимо, що нічним вважається час з 22:00 до 6:00. Відповідно до ст. 54 КЗпП, тривалість роботи (зміни) в нічний час скорочується на одну годину. Це означає, що тривалість денної роботи збільшується на одну годину, а нічної — скорочується на одну годину, тобто для сторожа здійснюється перерозподіл робочого часу. На надання перерв це не впливає.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь