• Посилання скопійовано

Зміна керівника ТОВ, який перебуває за кордоном

Як провести зміну керівника на ТОВ, якщо діючий керівник за кордоном?

Звільнення директора – найманого працівника

На директора – найманого працівника, як і на інших працівників, поширюється трудове законодавство. Директор також може працювати дистанційно, перебуваючи за кордоном, йому це право дає ст. 60-2 КЗпП.

Щоб звільнитися найманому працівнику з посади директора, потрібно написати заяву, наприклад, за власним бажанням з письмовим попередженням за два тижні (ст. 38 КЗпП) або за угодою сторін, пп. 1 ст. 36 КЗпП. І вже на підставі такої заяви засновник видає рішення про його звільнення, яке буде підставою для оформлення наказу про звільнення, наприклад: «Складаю повноваження директора підприємства та припиняю трудові відносини за угодою сторін за пп. 1 ст. 36 КЗпП з 20.06.2024 р. Підстава: рішення засновника від 14.06.2024 р.». 

При цьому, зважаючи на те, що директор перебуває за кордоном, для початку можна надіслати заяву засновникам через месенджер або на електронну пошту, до дати звільнення, що вказана в заяві, та паралельно надіслати її оригінал у паперовій формі та наказ (оформлений та підписаний) поштою. І вже на підставі цих документів бухгалтер проведе остаточний розрахунок.

Тож, у день звільнення директору-найманому працівнику проводяться всі належні виплати (ст. 116 КЗпП) з дотриманням умов, визначених у ст. 47 КЗпП. Також у загальному випадку працівнику видається трудова книжка, якщо вона зберігалася на підприємстві. Запис у трудовій книжці має відповідати запису в наказі про звільнення (пп. 2.4 Інструкції №58), наприклад: «Звільнений за угодою сторін, п. 1 ст. 36 КЗпП України» (графа 3), а у графі 4 зазначається підстава - Наказ №… від….». 

Зазначимо, що працівники, які перебувають за кордоном, не зможуть отримати копію наказу та трудову книжку, тому необхідно скласти акт (довільної форми) про неможливість видачі трудової книжки та копії наказу через відсутність працівника в Україні. Працівник зможе отримати трудову книжку після повернення додому, особисто звернувшись до роботодавця чи отримати її поштою на надану поштову адресу в Україні, зазначену у листі, оскільки абз. 4 п. 37 Правил №270 у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати, зокрема, трудові книжки.  

 

Прийняття на посаду іншого директора – найманого працівника

Призначення іншої особи на посаду директора підприємства також оформлюється рішенням. Таке призначення можна прописати іншим пунктом у тому ж рішенні про звільнення попереднього директора.

На підставі рішення видається наказ про те, що особа приступає до виконання обов’язків директора, наприклад: «Призначити КОВАЛЕНКА Мирона директором ТОВ «ВЕСЕЛКА» з 21.06.2024 р. із посадовим окладом 65000,00 грн. Підстава: рішення засновника від 14.06.2024 р.». 

 

Повідомлення державних органів про зміну директора ТОВ

І. При прийнятті нового директора на роботу подавати до податкової повідомлення про прийняття на роботу не потрібно. Цю інформацію вона візьме з  Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань. Тож, дублювати її вже з 05.03.2020 р. не потрібно.

ІІ. Про зміну директора слід повідомити держреєстратора. Для державної реєстрації в ЄДР відомостей щодо зміни керівника юридичної особи подаються такі документи (ч. 4 ст. 17 Закону №755):

  • заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;
  • примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміну керівника;
  • 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб - за державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу (крім громадських об’єднань та благодійних організацій), що містяться в Єдиному державному реєстрі, крім внесення змін до інформації про здійснення зв’язку з юридичною особою (ст. 36 Закону №755). 

ІІІ. Потрібно оформити нові сертифікати електронного підпису і оформити новий договір про обмін електронними документами з податковою інспекцією.

ІV. Новому директору потрібно подати перелік осіб, які відповідно до законодавства України мають право розпоряджатися рахунком, тому що директор є особою, яка має право розпоряджатися грошовими коштами підприємства. 

Також звертаємо увагу: якщо ТОВ є платником ПДВ і директор є єдиним підписантом податкових накладних, то до дати його звільнення (включно) потрібно зареєструвати всі податкові накладні, що складені до цієї дати (включно) або призначити іншого підписанта ПН – заступника, бухгалтера тощо. Докладніше про це – тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»