• Посилання скопійовано

Утримання за виконавчим листом із суми компенсації відпустки при звільненні

28.06.2024 р. звільняється працівник, прийнятий на роботу 13.09.2023 року. Починаючи з травня 2024 року проводяться відрахування за виконавчим листом в розмірі 20%. Чи потрібно утримувати ці 20% від загальної нарахованої суми при звільненні, включаючи компенсацію за невикористану відпустку?

Відповідно до ст. 24 Закону про відпустки, у разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі невикористані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину - особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Відрахування із зарплати за будь-яким виконавчим листом проводять після утримання із неї податків та зборів. При цьому утримання із заробітної плати боржника за виконавчими документами слід проводити до повного погашення заборгованості (ч. 1 та 2 ст. 70 Закону №1404).

Відповідно до ст. 69 Закону №1404 підприємства здійснюють відрахування із зарплати, пенсії, стипендії та інших доходів боржника і перераховують кошти на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби, рахунок приватного виконавця у строк, встановлений для здійснення зазначених виплат боржнику, а в разі, якщо такий строк не встановлено, - до десятого числа місяця, наступного за місяцем, за який здійснюється стягнення зі щомісячним надсиланням виконавцю звіту про здійснені відрахування та виплати за формою, встановленою Мін'юстом.

Оскільки йдеться про інші стягнення, ніж аліменти на дитину, то в питанні здійснення стягнення коштів, на які не може бути звернено стягнення, слід керуватися ст. 73 Закону №1404. І серед цих виплат відсутня компенсація працівникові за невикористану відпустку.

Отже, при звільненні працівника 28.06.2024 р. зі всієї суми остаточного розрахунку – зарплати та компенсації за невикористану відпустку – слід утримати 20% за виконавчим листом.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь