• Посилання скопійовано

Переведення з роботи за сумісництвом на основне місце роботи без звільнення

Чи має право роботодавець перевести працівника з роботи за сумісництвом на основне місце роботи без звільнення?

Відповідно до ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладання трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, установах, організаціях. 

Згідно зі ст. 102-1 КЗпП та ст. 19 Закону про оплату праці сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця – фізичної особи.

Окрім того, трудова книжка працівника ведеться за основним місцем роботи, відповідно запис до неї про прийняття на роботу за сумісництвом може проводитись за бажанням працівника (пп. 2.14 Інструкції №58) і лише за основним місцем роботи на підставі витягу з наказу про роботу за сумісництвом.

Тож, якщо працівник працює за сумісництвом та звільнився за основним місцем роботи, то звільняти його не потрібно, адже місце його роботи не змінилося і трудові відносини не припинялися, а змінилися лише умови праці.

Роботодавець має право перевести працівника з роботи за сумісництвом на основне місце роботи на підставі поданої заяви, трудової книжки (у разі наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб (як витого вимагає ст. 24 КЗпП), а роботодавець має видати відповідний наказ. 

У випадку якщо за бажанням працівника до трудової книжки внесено запис про роботу за сумісництвом, то наступним (після запису про звільнення з основного місця роботи) має бути запис про переведення на основне місце роботи.

При переведенні працівника – сумісника на роботу на основне місце трудовий договір не припиняється, а продовжується і відповідно зберігається робочий рік, за який надається щорічна основна відпустка, оскільки дата прийняття на роботу залишається незмінною.

у випадку розірвання договору із сумісником та укладенням нового за основним місцем роботи, то потрібно провести остаточний розрахунок при звільненні за ст. 116 КЗпП з дотриманням випог ст. 47 КЗпП.

Аналогічну думку  Південне Міжрегіональне управління Держпраці виклало у своєму свіжому роз'ясненні: Переведення сумісника на основне місце роботи – Південне міжрегіональне управління Державної служби з питань праці (сайт в стадії розробки) (dsp.gov.ua).

Зауважимо, що раніше була поширена інша точка зору, яку ми коментували тут.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»