• Посилання скопійовано

Які наслідки того, що підприємство звільнить працівників і укладе з ними договори як з ФОПами?

Чи може виробниче підприємство, після звільнення працівників і реєстрації ними ФОП, укласти договори з ними на виконання робіт? Які наслідки для ТОВ: податкові, з трудового законодавства, обліку військовозобов’язаних?

Законодавство не забороняє звільнятися працівникам з роботи за власним бажанням чи за угодою сторін, як і не забороняє проводити звільнення працівників з дотриманням норм КЗпП.

Так само, чинне законодавство не забороняє фізособам реєструватися підприємцями. Як і не заборонено юрособі укладати договори з ФОПами на виконання ними робіт/послуг.

Свою співпрацю з ФОП юрособа має підтвердити документально, щоб уникнути сплати ПДФО та ВЗ з виплаченого такій особі доходу.

Важливо! Підприємці І та ІІ групи не мають права працювати з юридичними особами, які перебувають на загальній системі оподаткування.

Тож, ФОП – платник ЄП  III групи надає юрособі, з якими має господарські відносини, копію документа, підтверджуючого державну реєстрацію фізичної особи – підприємця (витяг або виписку з Єдиного державного реєстру, в яких зазначаються види діяльності) та у разі необхідності, копію витягу з реєстру платників ЄП (пп. 177.8 ПКУ).

Разом з цим, під час нарахування (виплати) ФОПу  доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, юрособа, яка нараховує/ виплачує такий дохід, не утримують ПДФО та ВЗ, за умови надання копії документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. 

Також, відповідно до пп. 165.1.36 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається дохід фізичної особи – підприємця, з якого сплачується ЄП згідно із спрощеною системою оподаткування відповідно до ПКУ.

Платники ЄП звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з ПДФО у частині доходів (об’єкта оподаткування), що отримані в результаті господарської діяльності платника ЄП І – IV групи (фізичної особи) та оподатковані згідно з гл. 1 розд. XIV ПКУ (пп. 2 пп.297.1 ПКУ).

Тобто з отриманого доходу ФОП самостійно буде сплачувати єдиний податок (якщо він обере спрощену систему) або ПДФО та ВЗ (якщо буде працювати на загальній системі).

Проте, у підприємства-юрособи буде обов’язок щодо відображення нарахованого/виплаченого доходу ФОП у додатку 4ДФ відповідного місяця кварталу у графах 3а та 3 за ознакою доходу «157» у графі 6. При цьому графи 4а, 4, 5а та 5 не заповнюються, бо відсутнє оподаткування.

При роботі з ФОП-єдинниками жодних коригувань розд. III ПКУ не передбачено.  

Також зазначимо, що при роботі ФОП І та ІІ групи ЄП з юрособою, відповідальність покладається саме на ФОП і йому доведеться з отриманого доходу отриманого за роботи/послуги сплатити ЄП за ставкою 15 % (пп. 5 пп. 293.4 ПКУ). І з наступного місяця перейти на загальну систему оподаткування (пп. 9 пп. 298.2.3 ПКУ). Якщо проігнорувати дану вимогу, то при виявленні порушення під час перевірки податкувці анулюють реєстрацію платника ЄП з наступного кварталу (пп. 299.11 ПКУ), і всі отримані доходи, після скоєного порушення, підпадуть під оподаткуванню ПДФО і ВЗ, як доходи отримані звичайною фізоосбою.  Юрособа відповідальності не нестиме. 

Щодо обліку військовозобов’язаних, то в даному випадку, юрособа не веде військовий облік щодо підприємців з якими співпрацює (така вимога відсутня і в Законі про військовий облік, і в Порядку №1487), не вимагає військово-облікового документу, оскільки такі особи не перебувають з ним у трудових відносинах. Така вимога існує в ч. 2 ст. 24 КЗпП та п. 20 цього Порядку №1487 і тільки до найманих працівників.

Нагадаємо, що ФОПи самостійно складають всю свою звітність та сплачують податки залежно від системи оподаткування.

ФОПи також самостійно забезпечують себе соціальним страхуванням, тобто повинні сплачувати за себе ЄСВ. Під час воєнного стану діє звільнення від ЄСВ для ФОПів – ми писали про це тут. При цьому, якщо ФОП не буде сплачувати ЄСВ, тоді у нього не буде страхового стажу для пенсії, а також жінки-ФОПи не зможуть отримати допомогу по вагітності та пологах. Як правило, ФОПи сплачують мінімальний ЄСВ, тому в майбутньому отримають мінімальну пенсію незалежно від того, яким був їхній дохід у відповідні періоди. Але якщо роботодавець буде сплачувати ЄСВ зі всієї суми зарплати найманого працівника, то це позитивно вплине на розмір пенсії.

Крім цього, працівники, як стали ФОПами, втрачають всі державні гарантії, що забезпечені їм КЗпП, а саме вони втратять право на відпустки, на лікарняні, на регулювання робочого часу (тобто обмеження робочого часу, зокрема, 40 годин на тиждень, на ФОПів не діє), вони не будуть захищені від звільнення за ініціативою роботодавця тощо. Разом з цим ФОП не зобов’язаний попереджати про своє бажання припинити співпрацю за 14 днів, як того вимагає ст. 38 КЗпП від найманих працівників. Також постають питання охорони праці і регулювання наслідків нещасних випадків на виробництві. Тому всі права і обов’язки сторін треба буде дуже уважно прописувати в договорі між ФОПом та підприємством-замовником.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»