• Посилання скопійовано

Залучення працівників до роботи у вихідні дні

У зв'язку з виробничою необхідністю підприємство планує залучати у вихідні дні (субота та неділя) працівників для виконання певного виду робіт. Оплата праці буде проведена в двократному розмірі посадового окладу. На підприємстві затверджено такий графік роботи: робочі дні - понеділок-п'ятниця з 8:00 до 17:00, 12:00-13:00 обідня перерва вихідні – субота, неділя

Запитання: 

1. Як документально оформити залучення працівника до роботи у вихідні та святкові дні? 

2. Чи повинно підприємство, окрім оплати в подвійному розмірі за роботу у вихідні та святкові дні, надати додатковий день відпустки за кожен з таких днів? 

3. Чи є обмеження по кількості вихідних та святкових днів на місяць, у які працівник може бути залучений до роботи? 

 

Відповідь:

Як документально оформити залучення працівника до роботи у вихідні та святкові дні? 

Залучення працівників до роботи у вихідні, святкові та неробочі дні провадиться тільки за письмовим наказом роботодавця. 

Для видання наказу про роботу у вихідний день необхідно мати:

  • фактичну підставу, передбачену ч. 2 ст. 71 КЗпП;
  • дозвіл профспілкової організації (має надати саме виборний орган, а не його голова) або профспілкового представника;
  • згоду сторін на спосіб компенсації роботи у вихідний день;
  • згоду працівника виконувати доручену роботу, якщо виконання такої роботи не обумовлено трудовим договором, крім випадків тимчасового переведення без згоди працівника.

Наказ доводиться до відома всіх працівників, які залучаються до роботи у вихідний день.

Оскільки залучення працівників до роботи у вихідний день (святковий, неробочий) оформлюється наказом, то і надання компенсації (подвійна оплата або інший день відпочинку) за роботу в такий день також має оформлюватись наказом (розпорядженням роботодавця).

У наказі про роботу у вихідний день обов’язково зазначається:

  • підстава залучення працівників до роботи;
  • прізвища, імена, по батькові і посади всіх працівників, які працюватимуть у цей день;
  • спосіб компенсації за роботу у вихідний день кожному працівнику.

Звертаємо увагу, що законодавство встановлює заборону на залучення окремих категорій працівників до робіт у вихідні дні, а саме: 

  • працівників, яким не виповнилося вісімнадцять років; вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до 3-х років; – батьків, які виховують дітей без матері (у т. ч. у разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі); 
  • опікунів (піклувальників) (ст. 63 КЗпП).  

Окрім того, залучення громадян похилого віку до роботи у вихідні дні допускається тільки за їх згодою і за умови, коли це не протипоказано їм за станом здоров'я (ч. 3 ст. 13 Закону №3721).

 

Чи повинно підприємство, окрім оплати в подвійному розмірі за роботу у вихідні та святкові дні, надати додатковий день відпустки за кожен з таких днів? 

Згідно зі ст. 72 КЗпП та ч. 3 ст. 107 КЗпП робота у вихідний день може компенсуватися, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або у грошовій формі у подвійному розмірі.

При цьому, згідно з ч. 2 ст. 107 КЗпП, оплаті в подвійному розмірі підлягають тільки години, фактично відпрацьовані працівником у такий неробочий день. А надання іншого дня відпочинку надається працівнику тільки за наявності згоди сторін, оскільки законодавством не передбачено такий обов’язок роботодавця.

Тобто роботодавець може компенсувати працівнику роботу у вихідний день оплатою у подвійному розмірі або наданням іншого дня відпочинку. Одночасно оплата у підвищеному розмірі та надання іншого дня відпочинку не допускається. При наданні іншого дня відпочинку робота у вихідний день не оплачується у підвищеному розмірі, також не передбачено і оплати дня відпочинку. Термін надання іншого дня відпочинку визначається за згодою сторін.

Отже, робота працівників у вихідні дні може бути:

  • оплачена у подвійному розмірі без надання іншого вихідного дня (зазначимо, що оплата за ці дні проводиться поверх окладу);
  • наданням іншого дня відпочинку, але без оплати;
  • оплачена робота у вихідні дні в одинарному розмірі з наданням іншого дня відпочинку. 

 

Чи є обмеження по кількості вихідних та святкових днів в місяці в яких працівник може бути залучений до роботи? 

Законодавством такі обмеження не передбачені. Проте, потрібно зважати на те, що працівник не може працюватицілий місяць взагалі без відпочинку. Відповідно до статей 52 та 67 КЗпП при п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідні дні на тиждень.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202414
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024107
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024490