• Посилання скопійовано

Звільнення працівника після щорічної відпустки, якщо його посаду було скорочено

Працівника повідомили під підпис про скорочення штатної посади. Він вибув у щорічну відпустку, яка закінчилась18.02.2024 р. Наказ про звільнення виданий 19.02.2024 р., але працівник на роботу не з’явився, з наказом не ознайомився і трудову книжку не забрав. Зв’язку з ним немає. Які дії підприємства?

Цю ситуацію можна розглянути у двох варіантах, які залежать від тесту написаної заяви на відпустку та звільнення.

 

Варіант І

Якщо заява на щорічну відпустку написана з подальшим звільненням (не чекаючи сплину двомісячного терміну, тобто без виходу на роботу після закінчення відпустки, цей факт фіксується в заяві чи наказі) на певну кількість календарних днів, останній із яких припадає на 18.02.2024 р., або ж ця дата є останньою визначеною датою скорочення (рівно два місяці (ст. 49-2 КЗпП), то працівник не мав виходити на роботу 19.02.2024 р., тут останнім його робочим днем є саме 18.02.2024 р. Цього ж дня бухгалтер мав провести остаточний розрахунок з працівником.

 

Варіант ІІ

Якщо ж все таки працівник мав вийти на роботу на один день, бо дата скорочення припала на 19.02.2024 р., то ця дата була його останнім робочим днем і він мав відпрацювати в цей день, а бухгалтер провести розрахунок. 

Незважаючи на те, що працівник не вийшов на роботу, не підписав наказ та не отримав трудову книжку, бухгалтер повинен провести остаточний розрахунок з працівником 19.02.2024 р. – датою, що вказана у наказі, щоб не минув строк звільнення працівника за п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП. Якщо працівник не був звільнений датою, вказаною у попередженні, потім у наказі про звільнення, то такий працівник не вважається скороченим та продовжує працювати на своїй посаді.

Тож якщо працівник не звільнений 19.02.2024 р. і не виходить на зв’язок, то звільнити такого працівника роботодавець може, взявши до уваги декілька варіантів про які ми писали тут.

Відповідно до ст. 47 КЗпП, роботодавець зобов’язаний в день звільнення видати працівникові копію наказу про звільнення, провести з ним остаточний розрахунок (ст. 116 КЗпП), а також на вимогу працівника внести належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Звертаємо увагу, що якщо працівник був прийнятий на роботу до 10.06.2021 р., то трудова книжка зберігається у роботодавця. Тому роботодавець має видати працівникові ще й належним чином оформлену трудову книжку.

Зважаючи на те, що працівник не з’явився на роботу у день звільнення та не виходить на зв’язок, відповідно отримати копію наказу та трудову книжку він не може, то роботодавець має скласти акт довільної форми про неможливість видачі трудової книжки та копії наказу через неявку працівника. Отримати трудову книжку працівник зможе після особистого звернення до роботодавця чи надавши поштову адресу листом на яку можна надіслати зазначені документи. Звертаємо увагу, що якщо виявиться, що працівник вже перебуває за кордоном, то надсилати документи за кордон не можна, оскільки абз. 4 п. 37 Правил № 270 у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати, зокрема, трудові книжки.  

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202414
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024107
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024489