• Посилання скопійовано

Винагорода ліквідатору на рахунок підприємця: чи дозволено?

ТОВ ліквідується. Всіх працівників звільнено. Засновники призначили ліквідатора. Чи можна оплачувати його послуги через його ФОПа? Якщо так, то який КВЕД має буди серед видів його діяльності, та хто може бути підписантом договору на відповідні послуги з боку ТОВ?

Згідно з ч. 2 ст. 105 ЦКУ учасники юридичної  особи можуть прийняти рішення про призначення ліквідатора. 

Відповідно до ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства арбітражний керуючий - фізична особа, яка отримала відповідне свідоцтво та інформація про яку внесена до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України.

Арбітражний керуючий є суб’єктом незалежної професійної діяльності (ч. 1 ст. 10 Кодексу України з процедур банкрутства).

Грошова винагорода арбітражного керуючого складається з основної та додаткової грошових винагород, розміри за виконані ним повноваження передбачені ст. 30 Кодексу України з процедур банкрутства.

Також, нормами Кодексу України з процедур банкрутства визначено джерела сплати грошової винагороди та відшкодування витрат арбітражного керуючого, а саме: за рахунок наявних у боржника коштів, одержаних у результаті господарської діяльності боржника, або коштів, одержаних від продажу майна (майнових прав) боржника.

Пунктом 14.1.226 ПКУ визначено, що незалежна професійна діяльність - участь фізичної особи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, приватних виконавців, адвокатів, арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів), аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою - підприємцем (за виключенням випадку, передбаченого пп. 65.9 ПКУ) та використовує найману працю не більш як чотирьох фізичних осіб.

Підсумовуючи викладене, стає зрозумілим, що арбітражний керуючий (ліквідатор), згідно з нормами чинного законодавства, не може бути фізичною особою підприємцем. Відповідно і КВЕДа такого у підприємця не існує, тож і отримувати винагороду ліквідатор на рахунок підприємця не може.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»