• Посилання скопійовано

Аліменти під час відпустки за власний рахунок

Працівник - платник аліментів перебуває у карантинній відпустці без збереження зарплати. Роботодавець за цей час не нараховує йому зарплату. Чи утримуються під час цієї відпустки аліменти, і якщо так, то в якій сумі? Згідно з виконавчим листом, утримання становлять 1/4 заробітку щомісяця, але не менше, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку

Статею 181 СКУ передбачено способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину, і вони визначаються:

  • за домовленістю між батьками дитини той із них, хто проживає окремо від дитини, може брати участь у її утриманні в грошовій і (або) натуральній формі;
  • за рішенням суду, які присуджуються у частці від доходу її матері, батька або у твердій грошовій сумі за вибором того з батьків або інших законних представників дитини, разом з яким проживає дитина.

Крім того, згідно з абз. 2 ч. 2 ст. 182 СКУ розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. А його мінімальний гарантований розмір на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

При утриманні аліментів із зарплати працівника потрібно враховувати, встановлені ст. 128 КЗпП, обмеження розміромвсіх відрахувань із заробітної плати.

Нагадаємо, що відрахування аліментів  здійснюється із суми зарплати, після утримання з неї податків і зборів, тобто ПДФО і військового збору (ч. 1 ст. 70 Закону № 1404).

 

Що ж робити з аліментами, якщо під час карантину працівник перебуває у відпустці без збереження зарплати і не має доходу?

У абз. 2 ч. 6 ст. 71 Закону № 1404 зазначено, що у разі, якщо стягнути аліменти в зазначеному розмірі неможливо, підприємство, установа, організація, фізична особа - підприємець, фізична особа, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість із сплати аліментів.

Заборгованість визначається наступним чином:

Враховуючи ситуацію, зазначену в запитанні, згідно виконавчого листа утримання становлять 1/4 заробітку щомісяця, але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Припустимо, що працівникперебуває у відпустці без збереження зарплати з липня 2022 тамає дитину до 6 років.

З 1 липня 2022 року розмір прожиткового мінімуму на дітей у віці до 6 років становить 2201,00 грн.

Відповідно мінімальний розмір аліментів для дитини становить 1100,50 грн. (2201,00 грн х 50 %).

Проте утримати цю суму роботодавець не може через відсутність зарплати у працівника.

А оскільки, у працівника заробітна плата відсутня у зв’язку через відпустку за власний рахунок, то роботодавець з липня й надалі (за аналогічним розрахунком суми заборгованості) у Звіті про здійснення відрахувань і виплат (додаток 2 до Інструкції №512/5) у графі «Примітки» показує заборгованість по сплаті аліментів за відповідний місяць із зазначенням причини несплати  - наприклад, за липень 2022: «відсутність заробітної плати через відпустку без збереження зарплати.Борг становить 1100,50 грн.». 

При поданні такого Звіту, радимо, за необхідності, як і у випадку звільнення працівника-боржника, додати супровідний лист з обґрунтуванням причини несплати аліментів.

Конкретних строків подання Звіту законодавством не визначені, але варто його подати відразу після закінчення виплати заробітної плати.

Суму заборгованості за аліментами працівник може погасити, після виходу на роботу та відновлення отримання зарплати,прийнявши відповідне рішення та звернувшись до роботодавця з відповідною заявою довільної форми. Це право передбачено ст. 187 СКУ. Працівник на свій розсуд визначає в заяві розмір відрахувань і строк (скажімо на пару місяців), протягом якого здійснюватимуться такі відрахування.  Роботодавець зобов’язаний провести за такою заявою утримання аліментів у тому ж порядку, як і за виконавчим листом. При цьому розмір аліментів може бути більше 50% чи 70%. 

Якщо працівник за добровільним рішенням, викладеним в заяві, згодиться погашати заборгованість, що утворилася за аліментами за час перебування його у відпустці без збереження зарплати, то роботодавець має цей факт фіксувати у Звіті про здійснення відрахувань і виплат (за відповідний місяць у якому погасили частину заборгованості) у графі «Примітки» - наприклад, у грудні 2022 працівник почав працювати та отримав заплату, окрім утриманої суми аліментів у грудні погасили борг за аліментами за липень та серпень 2022 за заявою, тоді в зазначеній графі потрібно написати, на кшталт: «Погашено частину боргу за заявою за липень та серпень 2022 в сумі 2201,00 грн». Сама ж сума утриманих аліментів за грудень зазначатиметься у графі «Утримана сума». 

Зазначимо, що відповідно до СКУ аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за десять років, що передували пред'явленню виконавчого листа до виконання.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»