• Посилання скопійовано

Застосування Порядку №100: включення премії, якщо період відпрацьовано частково

Як застосовувати абз. 3 п. 3 Порядку №100? Чи вважається період частково відпрацьованим, якщо працівник брав основну щорічну відпустку чи додаткову відпустку, був у відрядженні, на лікарняному, прийнятий на роботу не з першого числа? Як можна консолідувати цю інформацію, щоб визначати, період повністю чи частково відпрацьований?

Постановою №486 з 26.04.2022 р. було доповнено абз. 3 п. 3 Порядку №100 таким змістом: "Якщо період, за який нараховано премію чи іншу заохочувальну виплату, працівником відпрацьовано частково, під час обчислення середньої заробітної плати враховується сума у розмірі не більше фактично нарахованої суми премії чи іншої заохочувальної виплати". Ця норма набула чинності з дати її офіційного опублікування — 29 квітня 2022 року.

Отже, акцент на місяць нарахування премії, але після 29 квітня 2022 року. Застосувати даний пункт Порядку №100 до зазначеної дати не можна. Тож, виплата премії здійснюватиметься в сумі фактично нарахованої у разі, коли загальна норма робочого часу не була виконана.

Премія не зменшується при виконанні встановленої норми на місяць, навіть коли місяці мають різну кількість робочих днів. Просто розмір премії після розподілу може бути більшим за фактично нарахований.

Відпрацьованим не повністю місяцем є місяць, не відпрацьований через щорічну відпустку, відпустку без збереження зарплати, лікарняний, відрядження, коли працівник прийнятий не з першого числа.

 

Приклад

Працівника направлено у відрядження з 8 серпня. Розрахунковий період червень-липень. 

У липні працівнику нарахована премія за червень у сумі 2500 грн, у червні – нараховано премію за травень у сумі 2400 грн. 

Кількість відпрацьованих робочих днів у травні – 10 (інші дні працівник був у відпустці), у червні – 20, у липні —10 (інші дні працівник хворів). 

До заробітку червня включається премія за травень, до заробітку липня — премія за червень. 

Визначимо суму премії, яка відноситься до заробітку кожного з місяців зазначеного періоду: 

  • червень: 2500,00 грн: 10 днів, відпрацьованих у травні × 20 днів, відпрацьованих у червні = 5000,00 грн. 

Звертаємо увагу, оскільки місяць не був відпрацьований повністю, в розрахунок включається фактично нарахована сума премії 2500,00 грн, а не 5000,00 грн!

  • липень: 2400 грн : 20 днів, відпрацьованих у червні × 10 днів, відпрацьованих у липні = 1200,00 грн.

Тож, у розрахунок середньої зарплати за період відрядження включиться премія за червень в сумі 2500,00 грн, а в липні – 1200,00 грн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»