• Посилання скопійовано

Звільнення працівників у зв’язку з зруйнуванням підприємства

Як правильно звільнити працівників у зв'язку зі знищенням усіх виробничих та організаційних потужностей підприємства внаслідок бойових дій та неможливістю надавати їм роботу надалі? Підприємство знаходиться на тимчасово окупованій території

У зв’язку з військовою агресією РФ проти України було повністю зруйновано багато підприємств, що унеможливлює продовження трудових відносин з працівниками та забезпечення їх роботою надалі. Через це у роботодавців постає низка питань, зокрема про правильність звільнення своїх працівників.

Тож, розглядаючи питання звільнення працівників з великого підприємства, зруйнованого війною, зважаючи на те, що з роботодавцем є зв’язок  та беручи до уваги технологічний прогрес в Україні, можна застосувати наступні норми КЗпП про припинення трудових відносин:

  • за ініціативою працівника (ст. 38 КЗпП);
  • за угодою сторін (п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП);
  • за ініціативою роботодавця з підстав – п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП (змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації) з виплатою вихідної допомоги у розмірі не менше не менше середнього місячного заробітку (ст. 44 КЗпП).

У перших двох випадках працівники пишуть заяви, надсилають їх директору чи бухгалтеру в месенджер чи на ел-пошту, а роботодавець видає відповідні накази і в аналогічний спосіб розсилає їх працівникам. А вже після війни зберуться оригінали документів.

На підставі цих документів, включаючи також звільнення з ініціативи роботодавця, з працівниками проводиться остаточний розрахунок (ст. 116 КЗпП), а також на їх вимогу вносяться належні записи про звільнення до трудової книжки, що зберігається у працівника. Звертаємо увагу, якщо працівники були прийняті на роботу до 10.06.2021 р., то трудова зберігається у роботодавця. Тому роботодавець має видати таким працівникам ще й належним чином оформлену трудову книжку. Трудові книжки та копії наказів надсилаються працівникам на вказану адресу у заяві, окрім випадку, якщо працівники, за ради своєї безпеки, перебувають за кордоном.

Зазначимо, що абзацом 4 п. 37 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 № 270 у міжнародних поштових відправленнях забороняється пересилати, зокрема, трудові книжки. 

Якщо деякі працівники все ж таки перебувають за кордоном, то отримати копію наказу та трудову книжку не зможуть, тому про це складається акт (довільної форми) про неможливість видачі трудових книжок та копій наказів через відсутність працівників в Україні. Отримати трудові книжки працівники зможуть після повернення додому особисто звернувшись до роботодавця чи на надану в заяві поштову адресу.

Існує ще один спосіб звільнитися працівнику – припинити трудовий договір через центр зайнятості. Цей спосіб підходить для внутрішньо переміщених осіб, які не змогли припинити трудовий договір згідно з п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 КЗпП, для набуття статусу безробітного.

Відповідно до ч. 1 ст. 1 Закону № 1706 внутрішньо переміщеною особою є громадянин України, іноземець або особа без громадянства, яка перебуває на території України на законних підставах та має право на постійне проживання в Україні, яку змусили залишити або покинути своє місце проживання у результаті або з метою уникнення негативних наслідків збройного конфлікту, тимчасової окупації, повсюдних проявів насильства, порушень прав людини та надзвичайних ситуацій природного чи техногенного характеру.

Внутрішньо переміщена особа, яка не мала можливості припинити трудовий договір (інший вид зайнятості) відповідно до п. 1 ст. 36, ст. 38, 39 КЗпП у зв’язку з неможливістю продовження роботи за таким трудовим договором (іншого виду зайнятості) за попереднім місцем проживання, для набуття статусу безробітного та отримання допомоги по безробіттю і соціальних послуг за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням на випадок безробіття має право припинити такий трудовий договір в односторонньому порядку, подавши до центру зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору (абз. 2 ч. 4 ст. 7 Закону № 1706).

Увага! Датою припинення трудового договору буде день, наступний за днем подання такої заяви.

Центр зайнятості за місцем проживання внутрішньо переміщеної особи у день припинення трудового договору повідомляє про це:

  • роботодавця (будь-якими засобами комунікації, у тому числі електронними);
  • територіальний орган Пенсійного фонду України;
  • територіальний орган Державної податкової служби.

У випадку взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовуються за звичайної процедури. До отримання документів та відомостей про періоди трудової діяльності, заробітну плату (дохід), страховий стаж допомога по безробіттю таким особам призначається у мінімальному розмірі, встановленому законодавством на випадок безробіття.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»