• Посилання скопійовано

Аліменти з ФОПа - платника 5% ЄП

Як нараховуються аліменти для сплати з ФОПа на спрощеній системі 5% до доходу?

Відповідно до ч. 2 ст. 195 СКУ, заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою - підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості.

При цьому мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Водночас, згідно з ч. 2 ст. 182 СКУ розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

Згідно норм ПКУ ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів і витрат і для таких осіб не передбачено визначення чистого доходу. Тобто, при подачі декларації особами, що обрали спрощену систему оподаткування – розділ «витрати», залишається незаповненим, а всі кошти, котрі надійшли на їх рахунки – вважаються виручкою.

Приклад. У лютому 2022 р. на рахунок ФОП надійшло 15 000 гривень. З них сплачено податок – 5% (3 група, без ПДВ), що становить 750 гривень. При цьому інші витрати ФОПа до уваги не беруться. Решта  14250,00 вважаються доходом, з якого утримуються аліменти. Припустимо, за рішенням суду потрібно сплатити аліменти у розмірі 1/3 від доходу. Отже, розмір аліментів становитиме 4275,00 гривень (14250,00 х 0,30). 

У випадку якщо підприємницька діяльність ФОПа перестала приносити значний дохід, то варто розглянути зміну способу утримання аліментів на інші варіанти: 

  • встановити аліменти в твердій сумі (при цьому буде накопичуватися заборгованість за сплатою аліментів);
  • розраховувати аліменти виходячи з розміру середньої заробітної плати по України (якщо встановлено у відсотках від доходу);
  • подати позовну заяву до суду про зміну  способу сплати аліментів (при значному зниженні доходу). 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»