• Посилання скопійовано

Право на нарахування лікарняних

Коли виникає право нараховувати лікарняні за е-лікаряними (коли статус "Закритий" чи "Готовий до сплати")? Внаслідок цього, коли повинні відображатися лікарняні у об'єднаній звітності? Чи не буде помилкою, якщо нарахувати лікарняні до статусу "Готовий до сплати" та відповідно відобразити у обліку та звітності?

Коли виникає право нараховувати лікарняні за Е-лікаряними (коли статус "Закритий" чи "Готовий до сплати")? 

Е-лікарняні формуються автоматично одразу після створення медичного висновку, якщо пацієнт є застрахованою особою – тобто має офіційне працевлаштування. Сформований Е-лікарняний стає доступним для перегляду у день його створення та має статус "Закритий", а після завершення терміну тимчасової непрацездатності працівника його статус зміниться на "Готовий до сплати". З цього моменту Е-лікарняний стає підставою для надання матеріального забезпечення.

Призначити працівнику матеріальне забезпечення на підставі "Готовий до сплати" Е-лікарняного роботодавець має упродовж не більш ніж 10 календарних днів з дня закінчення періоду тимчасової непрацездатності. А подати заяву-розрахунок протягом 5 робочих днів після призначення допомоги.

Зверніть увагу, що в особистих кабінетах на вебпорталі Пенсійного фонду е-лікарняний може мати статус "Готовий до сплати" вже на наступний день після дати закриття, однак брати його до роботи і починати процедуру призначення матеріального забезпечення варто лише на восьмий день. Оскільки лікар упродовж 7 днів з дня формування може внести до нього зміни – для цього створюється окремий коректний медичний висновок, за яким створюється новий е-лікарняний. А електронний лікарняний, який сформувався за першим, помилковим медичним висновком, змінить свій статус на «помилково сформований».

 

Коли повинні відображатися лікарняні у об’єднаній звітності? 

Лікарняні підлягають відображенню у тому місяці кварталу об’єднаної звітності, в якому відбулося їх фактичне нарахування. Якщо лікарняні нараховані за попередній місяць, то вони також відображаються у тому місяці кварталу об’єднаної звітності, в якому відбулося їх фактичне нарахування з відмінністю в тому, що у графі 10 Додатку 1 потрібно зазначити місяць та рік у якому працівник хворів.

 

Чи не буде помилкою, якщо нарахувати лікарняні до статусу "Готовий до сплати" та відповідно відобразити у обліку та звітності?

Як зазначено вище, 7 днів дається лікарю на виправлення помилок, після чого попередьо сформований Е-лікарняний приймає статус "Помилково сформований", або взагалі стане "Недійсний". Тому, якщо не витримати строки до статусу "Готовий до сплати" (7 днів), нарахувати та подати заяву-розрахунок до ФСС на отримання фінансування, після чого Е-лікарняний втратить свій статус, то отримані кошти будуть незаконно одержані.

Законодавством передбачено відповідальність як роботодавців, так і застрахованих осіб про порушення законодавства про оплату праці та загальнообов’язкове державне соціальне страхування, зокрема порядку використання страхових коштів та незаконне їх одержання.

Якщо в подальшому, при перевірці спеціалістами ФСС, буде виявлено таке одержання коштів, то потрібно буде повернути фінансування за весь період тимчасової непрацездатності із штрафом 50% від такої суми (ч. 6 ст. 15 Закону №1105).

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»