• Посилання скопійовано

Оформлення продавців на три дні через три

Як оформити продавців в магазині, які працюють по 12 годин 3 дні поспіль?

Оформлення продавців на роботу здійснюється за їхніми заявами, на підставі яких видається наказ та подається повідомлення в податкову про прийняття на роботу. Крім того, укладається трудовий договір з визначенням умов оплати праці, робочого часу та часу відпочинку за підсумованим обліком робочого часу. Оскільки, враховуючи ситуацію, зазначену в запитанні, для роботи продавців три дні через три по 12 годин на день потрібно ввести підсумований облік робочого часу. Для виходу продавців на роботу потрібно скласти графік роботи, на підставі якого буде складатися табель обліку робочого часу.

Згідно зі ст. 61 КЗпП на безперервно діючих підприємствах, в установах, організаціях, а також в окремих виробництвах, цехах, дільницях, відділеннях і на деяких видах робіт, де за умовами виробництва (роботи) не може бути додержана встановлена для даної категорії працівників щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, допускається за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) підприємства, установи, організації запровадження підсумованого обліку робочого часу з тим, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин (статті 50 і 51).

Робота за підсумованим обліком робочого часу передбачає вихід на роботу і вихідні дні. 

У п. 4 Методрекомендацій №138 зазначено, що виходячи з виробничих потреб, роботодавець за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації або в колективному договорі може встановлювати з урахуванням характеру і умов праці тривалість роботи протягом дня за підсумованим обліком робочого часу до 12 годин робочого часу на зміну. 

Графіки роботи (змінності) розробляються таким чином, щоб тривалість робочого часу за обліковий період не перевищувала нормального числа робочих годин, передбаченого ст. 50 КЗпП, щоб тривалість перерви в роботі між змінами була не меншою подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерву на обід) (ч. 1 ст. 59 КЗпП), щоб тривалість щотижневого безперервного відпочинку не була меншою, як сорок дві години (ст. 70 КЗпП). Призначення працівника на роботу протягом двох змін підряд забороняється (ч. 2 ст. 59 КЗпП). 

Робочим часом вважається встановлений законом або на його підставі угодою сторін час, протягом якого працівники згідно з правилами внутрішнього трудового розпорядку повинні виконувати за трудовим договором свої трудові обов'язки. 

Обліковий період установлюється в колективному договорі підприємства, який охоплює робочий час і години роботи у вихідні і святкові дні, години відпочинку. Щоденна або щотижнева тривалість робочого часу, встановлена графіком, може коливатися протягом облікового періоду, але загальна сума годин роботи за обліковий період має дорівнювати нормі робочого часу в обліковому періоді. Норми тривалості робочого часу встановлює Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України. Обліковим періодом при підсумованому обліку робочого часу, як правило, є місяць, але в окремих випадках може бути — квартал, півріччя, рік тощо (п. 6 Методрекомендацій № 138). 

Чим триваліший такий період, тим легше компенсувати недопрацьовані в одному місяці години переробітком в іншому місяці. 

Час, відпрацьований понад нормальну тривалість робочого часу, визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом роботи згідно з табелем обліку робочого часу та нормою тривалості робочого часу за обліковий період.

Із запитання виходить, що продавці працюватимуть по 12 годин на день, три дні через три. Отже, щоб працювати безперервно за таким графіком, потрібно два продавці. Тож, за таким графіком буде дотримано тижневу (місячну) норму робочого часу та не буде порушено вищезазначених норм законодавства.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»