• Посилання скопійовано

Інженер з ОП за сумісництвом: чи потрібне нове посвідчення?

На підприємстві (до 20 працюючих), прийнято на роботу за сумісництвом інженера з охорони праці. Чи має інженер отримувати нове посвідчення щодо проходження навчання з ОП, у якому буде зазначено дані підприємства, чи його посвідчення, в якому вказане його основне місце роботи, є діючим?

Згідно зі ст. 13 Закону про ОП, на підприємстві має бути створена або служба охорони праці, або мають бути певні посадові особи, які виконуватимуть функції, пов’язані з охороною праці.

Обов’язковість створення служби охорони праці у роботодавця залежить від кількості працівників.

За умовами запитання на підприємстві працює до 20 працівників, тож в цьому разі для виконання функцій охорони праці на договірних засадах можуть залучатися сторонні спеціалісти, які мають відповідну підготовку (в т.ч. прийматися на роботу за сумісництвом).

Нормативні документи з охорони праці встановлюють конкретні вимоги до спеціалістів з охорони праці в плані кваліфікації, навчання та перевірки знань.

Відповідно до п. 1.5 Типового положення про службу охорони праці №255 та пп. 3.1, 3.11, 5.1 п. 5 Додатка 3 Типового положення про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці №15, встановлено, що навчання та перевірка знань з питань охорони праці працівників служби охорони праці проводиться в установленому законодавством порядку під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки. 

А згідно з п. 3.16 Типового  положення №15, не допускаються до роботи працівники, у тому числі посадові особи, які не пройшли навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці.

Відповідно до п. 5.6 Типового положення №15 позачергове навчання і перевірка знань посадових осіб, а також фахівців з питань охорони праці проводяться при переведенні працівника на іншу роботу або призначенні його на іншу посаду, що потребує додаткових знань з питань охорони праці.

Залучення до роботи з охорони праці сторонньої спеціалізованої організації чи фізичної особи (зовнішнє сумісництво) потрібно здійснювати на умовах договору. У ньому слід конкретно вказати перелік робіт, які виконуватимуть зовнішні сумісники, їх обсяг, терміни виконання, права та обов’язки сторін, відповідальність спеціалістів сторонньої організації чи фізичної особи за результати роботи. Але роботодавці та керівники підприємств, що залучають до роботи з охорони праці сторонніх людей, повинні пам’ятати, що при цьому вони не звільняються від відповідальності за забезпечення охорони праці згідно з чинними законами, нормативно-правовими актами з охорони праці та внутрішнім Положенням про організацію роботи з охорони праці на підприємстві.

Отже, не має значення, як буде оформлений на підприємстві інженер з охорони праці, головне, щоб у нього було достатньо знань і досвіду роботи в галузі охорони праці, щоб він добре виконував свої обов’язки і встигав вести необхідну роботу з охорони праці на підприємстві.

Згадані вище типові положення прямо не передбачають можливості залишати дійсним навчання та перевірку знань інженера з охорони праці, які він пройшов для роботи за основним місцем. Оскільки специфіка роботи на підприємстві за сумісництвом може бути інша, ніж на попередньому підприємстві, тому інженер з питань охорони праці,  повинен при прийнятті на підприємство за сумісництвом пройти навчання і перевірку знань з питань охорони праці в установленому чинним законодавством порядку до початку виконання посадових обов’язків та періодично не рідше одного разу на 3 роки. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Допомога по вагітності та пологах для ФОПа, який не сплачував ЄСВ під час війни
    ФОП на ІІІ групі ЄП без найманих працівників не сплачував ЄСВ за себе під час воєнного стану. У квітні 2024 р. ФОП йде у відпустку вагітності та пологах. Якщо ФОП сплатить ЄСВ за себе в квітні чи дасть їй право це отримати допомогу по вагітності й пологах від ПФУ?
    Сьогодні 14:2132
  • Утримання із вихідної допомоги кредиту за виконавчим листом
    Чи потрібно утримувати за виконавчим листом суму за невиплаченому кредиту з вихідної допомоги при звільнені працівника за п. 2 ч. 1 ст. 40 КЗпП?
    15.04.202419
  • Працівник у статусі нерезидента без зміни громадянства: вплив на роботодавця
    Дистанційний працівник проживаючи більше 6 місяців в іншій країні, набув статусу нерезидента (громадянство не змінювалося). Роботодавець більше 2-х років в єдиній звітності відображав працівника у загальному порядку. Чи впливає статус нерезидента на оподаткування, на відображення в податковій та статистичній звітності? Якщо так, то як виправити та які санкції можливі стосовно підприємства?
    11.04.2024346
  • Чи може керівник громадської організації працювати без оплати праці?
    Керівниця громадської організації отримувала зарплату. Наразі вона залишиться працювати на цій посаді, але без зарплати. Як це правильно провести в кадровому та бухобліку? Чи треба їй виплачувати компенсацію за невикористану відпустку? Як оформити документи?
    11.04.202427
  • Відпустка після демобілізації працівника
    Працівник повернувся після звільнення з лав ЗСУ, був призваний з першого дня війни. Дохід йому нараховувався лише до 18.07.2022 р. Просить відпустку за період 2021 – 2022 роки з 05.04.2024 р. Який дохід застосувати для нарахування відпускних?
    09.04.2024363