• Посилання скопійовано

Чи включається донарахування до зарплати за наявності економії фонду оплати праці до розрахунку середньої для відпускних?

Колдоговором передбачено, що в умовах економічної нестабільності в країні, за наявності економії штатного фонду оплати праці здійснювати донарахування до заробітної плати штатних працівників в розмірі, що не перевищує окладу і цю економію. Чи включаються зазначені суми в розрахунок середньої для відпусток? Економія фонду оплати праці розраховувалася щомісячно, але донарахування здійснено одноразово в кінці року.

Відповідно до абз. 1 п. 3 Порядку № 100, при обчисленні середньої заробітної плати враховуються всі суми  нарахованої  заробітної  плати  згідно  із законодавством та умовами  трудового  договору,  крім  визначених  у  пункті 4 Порядку № 100.

Тобто, за загальним правилом, в розрахунок середньої для відпускних, потрапляє вся нарахована зарплата за певний розрахунковий період (12 місяців або менша кількість повних календарних місяців) за виключенням виплат, які згадані в п. 4 Порядку № 100.

Нагадаємо, що  структура фонду оплати праці визначена Законом про оплату праці (основна, додаткова зарплата, а також інші заохочувальні та компенсаційні виплати), а також Інструкцією №5.

Отже, перша умова врахування: суми, які належать до фонду оплати праці, нараховані в зарплатному обліку за певний розрахунковий період для відпустки.

Проте є виключення, які визначені пунктом 4 Порядку № 100, зокрема при обчисленні середньої заробітної плати не враховуються одноразові   виплати   (компенсація    за    невикористану відпустку,   матеріальна   допомога,   допомога  працівникам,  які виходять на пенсію, вихідна допомога тощо). Проте уточнення в дужках говорить про те, що ці виплати, які виключаються із розрахунку, здійснюються разово конкретним одиничним працівникам в певних випадках (вихід на пенсію, звільнення працівника тощо), а не всім штатним працівникам, які на поточний час працюють на підприємстві.

Тобто, якщо донарахування до зарплати за наявності економії фонду оплати праці в розмірі, що не перевищує окладу і  економію, проведено і стосується всіх штатних працівників, така виплата не є одноразовою, а тому це виключення в зазначеній у запитанні ситуації не працює.

Отже, головною умовою для включення зазначених сум до розрахунку середньої для відпускних є те, щоб вони належали до нарахованої зарплати, тобто були відображені (нараховані) в зарплатному обліку  в періоді, який є розрахунковим для відпускних.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»