• Посилання скопійовано

Вахтовий метод роботи та оплата праці

Підприємство планує увести вахтовий метод оплати праці. Як правильно організувати табельний облік працівників? Як нараховувати зарплату?

В Україні немає загального нормативного акта щодо організації робіт вахтовим методом. Таким чином в частині, що не суперечить законодавству України, чинними залишаються Основні положення про вахтовий метод організації робіт, затверджені постановою Держкомітету СРСР із праці та соціальних питань, Секретаріату ВЦРПС та МОЗ СРСР від 31.12.1987 р. № 794/33-82.

Вахтовий метод роботи — це особлива форма організації робіт, заснована на використанні трудових ресурсів поза місцем їх постійного проживання, коли неможливо забезпечити щоденне повернення працівників до місця постійного проживання або якщо працівники витрачають понад три години на день, аби дістатися на роботу і з роботи.

Якщо підприємство вважатиме доцільним застосовувати вахтовий метод роботи, тоді слід видати наказ, у якому визначити основні умови організації робіт, порядок фінансування. Також необхідно затвердити положення про вахтовий метод організації роботи на підприємстві.

 У положенні потрібно визначити:

  • загальні положення;
  • організацію роботи працівників;
  • режим праці та відпочинку, облік робочого часу;
  • оплату праці, днів тимчасової непрацездатності і компенсації;
  • організацію медичної допомоги;
  • порядок надання гарантій і компенсацій, передбачених законодавством України тощо.

Облік робочого часу в такому випадку провадять відповідно до ст. 61 КЗпП — підсумований за місяць, за квартал чи інший, триваліший період, але не більше ніж за рік.

Обліковий період охоплює весь робочий час, час у дорозі від місця розташування підприємства або від пункту збирання до місця роботи й назад і час відпочинку, що припадає на цей календарний проміжок часу.

Тривалість робочого часу за обліковий період не має перевищувати нормальної кількості робочих годин, встановлених законодавством.

Підприємство забезпечує спеціальний облік робочого часу і часу відпочинку кожного працівника за місяцями із підсумовуванням за весь обліковий період на основі табеля обліку робочого часу.

Про підсумований облік робочого часу писали тут.

Робочий час і час відпочинку в межах облікового періоду регламентують графіком роботи на вахті, який затверджує адміністрація підприємства за узгодженням із відповідним профспілковим комітетом, як правило, на рік. У графіках також передбачають дні, необхідні для проїзду працівників на вахту і назад

Дні перебування в дорозі до місця роботи й назад до норми робочого часу не включають.

Вони можуть припадати на дні міжвахтового відпочинку.

Тривалість щоденної роботи (зміни) не має перевищувати 12 годин. Робота понад тривалість зміни, визначеної графіком, допускається у випадках, передбачених ст. 62 КЗпП, і в разі неприбуття чергової зміни вахтового персоналу протягом трьох днів. Таку роботу вважають надурочною й оплачують згідно зі ст. 106 КЗпП.

Тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку працівників з урахуванням обідніх перерв можна зменшувати до 12 годин. Невикористаний час щоденного (міжзмінного) відпочинку, а також дні щотижневого відпочинку підсумовують і надають згодом як додаткові вільні від роботи дні (дні міжвахтового відпочинку) протягом облікового періоду. Кількість днів щотижневого відпочинку в поточному місяці має бути не меншою за кількість повних тижнів цього місяця. Дні щотижневого відпочинку можуть припадати на будь-які дні тижня.


Табелювання

Форму табелю обліку використання робочого часу затверджено наказом Держстату №489 (типова форма №П-5). Форма табелю рекомендована для застосування. Отже, за необхідності підприємство має право змінювати типову форму табелю за умови збереження передбачених нею показників щодо явок та неявок працівників, доповнювати типову форму графами і кодами, необхідними для обліку робочого часу на підприємстві.
 

Оплата

За дні перебування у дорозі, передбачені графіком роботи, а також за дні затримки працівників у дорозі у зв’язку із метеорологічними умовами чи з вини транспортних організацій працівнику виплачується денна тарифна ставка, оклад із розрахунку за семигодинний робочий день (п. 5.7 Основних положень).

Оскільки у колективному договорі встановлюються взаємні зобов’язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, то питання оплати часу перебування у дорозі в день, коли працівник приступає до роботи доцільно врегулювати у колективному договорі або іншому локальному акті з питань оплати праці (ст. 7 Закону № 3356), наприклад в Положенні про оплату праці.

Таким чином, роботодавець оплачує:

  • проїзд працівників від місця їх постійного проживання до пункту збору і місця роботи (п. 2.5 Основних положень);
  • дні перебування у дорозі (п. 5.7 Основних положень), які не враховуються до норми робочого часу;
  • роботу на вахті у порядку, визначеному розділом V Основних положень.

За кожний календарний день перебування в місці проведення робіт у період вахти, а також за фактичні дні перебування у дорозі працівнику виплачується надбавка за вахтовий метод роботи (п. 5.6 Основних положень).

Також про вахтовий метод роботи писали тут, туттут та тут. Також зверніть увагу на Методичні рекомендації щодо встановлення гнучкого режиму робочого часу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.20246
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202414
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202455
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024107
  • Як при звільненні працівника утримати відпускні, що були виплачені йому наперед?
    Внаслідок помилки в підрахунку кількості днів відпустки, на які має право працівник, в 2024 він «відпочив наперед» на 16 календарних днів. Тепер раптово написав заяву на звільнення день в день, і на роботу більше не виходить. Чи відноситься така помилка до лічильної і яким чином можна утримати/повернути законним шляхом з працівника кошти за незароблені дні щорічної основної відпустки?
    26.04.2024491