• Посилання скопійовано

Право на пільгову пенсію: як правильно оформити?

Підприємство виконуємо водолазні роботи. Атестація робочих місць проводиться своєчасно (список 1). Директор виконує теж водолазні роботи і за кількістю спусків під воду має право на пільгову пенсію. У звітах відображено у відповідних формах. Як правильно це оформити, щоб працівник мав право на пільгову пенсію?

Запитання: Підприємство виконує водолазні роботи. Атестація робочих місць проводиться своєчасно (список 1). Директор виконує теж водолазні роботи і за кількістю спусків під воду має право на пільгову пенсію. У звітах відображено у відповідних формах. Як правильно це оформити наказами: одночасну роботу директора і роботу водолаза? Як правильно їх розділити? Може бути якийсь наказ на директора на 2 робочі години з 8-ми? І які записи повинні бути в трудовій книжці, щоб працівник мав право на пільгову пенсію?

 

Відповідь:

Порядком №383 визначено особливості призначення пільгової пенсії у разі, якщо працівник працює за сумісними роботами.

Згідно зі ст. 13 Закону про пенсійне забезпечення працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, мають право на пенсію за віком на пільгових умовах, незалежно від місця останньої роботи. 

Під повним робочим днем слід вважати виконання робіт в умовах, передбачених Списками, не менше 80 відсотків робочого часу, установленого для працівників даного виробництва, професії чи посади, з урахуванням підготовчих, допоміжних, поточних ремонтних робіт, пов'язаних з виконанням своїх трудових обов'язків (п. 3 Порядку застосування Списків).

За умови, якщо працівник працюватиме директором 2 години із 8-ми, то це - суміщення.

Суміщення професій (посад) — виконання працівником поряд зі своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією, посадою без звільнення від своєї основної роботи, тобто, в межах тривалості робочого часу.

Отже, якщо упродовж робочого дня працівник виконує одну роботу у шкідливих умовах та іншу (суміщувану) роботу — у нормальних умовах праці, то відповідно він не зайнятий протягом повного робочого дня в умовах, що дають право на пільги, а отже, не матиме права на пільгову пенсію. 

Для того, щоб працівник мав право на пільгову пенсію, потрібно правильно оформити кадрову документацію щодо працівника.

По-перше, слід оформити працівника за основним місцем роботи на посаду водолаза. Працівник має написати заяву, а роботодавець видати відповідний никаз, подати до податкової повідомлення про прийняття на роботу з категорією особи "1" - наймані працівники з трудовою книжкою та подати Додаток 5 квартальної звітності про оформлення трудових відносин з кодом категорії особи "1". Внести запис до трудової книжки.

По-друге, працівник має написати заяву про прийняття на роботу за сумісництвом (внутнішнім) на посаду директора із зазначенням кількості годин роботи на день, роботодавець видає відповідний наказ та подає Додаток 5 квартальної звітності про оформлення трудових відносин з кодом категорії особи "2" - наймані працівники без трудової книжки. Повідомлення про прийняття на роботу директора до податкової не подається, цю інформацію податкова сама візьме з ЄДР.

Сумісництво — це виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (приватної особи, підприємця) за наймом. 

Тобто, робота вважається сумісництвом за таких умов:

  • наявність основної роботи на умовах трудового договору;
  • робота виконується у вільний від основної роботи час.

У разі сумісництва передбачається укладення двох окремих трудових договорів — за основним місцем роботи та сумісництвом. Вводиться два табельних номери, зарплата нараховується окремо за кожною займаною посадою та в квартальній звітності, а саме в Додатках 1 та 4ДФ відображається двома окремими рядками. І тільки у Додатку 6 буде один рядок за працівником (водолазом). Запис в трудову книжку посади за сумісництвом вноситься лише за проханням працівника.

Оформивши таким чином працівника, буде виконуватися умова, що упродовж всього робочого дня (8 годин) працівник (водолаз) виконує роботу у шкідливих умовах, а іншу - за посадою директора, як внутнішній сумісник, на нормальних умовах праці, - виконує у вільний від основної роботи час (тобто зверху 8-ми годин ще, наприклад, 2 години), тоді відповідно він стає повністю зайнятий протягом повного робочого дня в умовах, що дають право на пільги, а отже, матиме право на пільгову пенсію. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»