• Посилання скопійовано

Прийняття на роботу 75% зайнятості: заява та наказ

Благодійна організація приймає працівника на посаду на 75% зайнятості. Працівник повинен написати заяву, в якій відобразити кількість годин, які він буде відпрацьовувати, а також дату початку та закінчення робочого дня. Як правильно в заяві та наказі відобразити цей момент і рахувати, що норма годин кожного місяця різна (151 година, 168 тощо)?

У ч. 2 ст. 56 КЗпП вказано, що при неповному робочому часі оплата праці здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку. 

Тобто при неповному робочому часі оплата праці працівника залежить від часу його зайнятості.

Якщо працівник при прийомі на роботу оформляється на неповний робочий час — день чи тиждень, він має зазначити це в своїй заяві. Роботодавець, своєю чергою, повинен видати наказ, де зазначає, що приймає працівника на неповний робочий час, а також скільки днів на тиждень і по скільки годин він працюватиме, або частину ставки. 

75% зайнятості - це 0,75 посадового окладу або 30 годин на тиждень (6 годин в день при 5-ти денному робочому тижні чи індивідуальний графік роботи з різною кількістю відпрацьованих годин на день).

Розглянемо.

Варіант 1. 75% зайнятості - це 0,75 посадового окладу або 30 годин на тиждень (6 годин в день при 5-ти денному робочому тижні).

В даному випадку працівник пише заяву: "Прошу прийняти мене на роботу на неповний робочий день тривалістю 6 год з 9:00 до 16:00 з перервою на обід з 13:00 до 14:00 з оплатою праці відповідно відпрацьованому часу".

Варіант ІІ. 30 годин на тиждень (індивідуальний графік роботи з різною кількістю від-працьованих годин на день).

В даному випадку працівник пише заяву: "Прошу прийняти мене на роботу на неповний робочий час (30 годин на тиждень) з режимом роботи: з понеділка по середу — 8 годин (з 9:00 до 18:00, перерва на обід — 1 година з 13:00 до 14:00), у четвер — 6 годин (з 9:00 до 16:00, перерва на обід — 1 година з 13:00 до 14:00) з оплатою праці відповідно відпрацьованому часу".

При цьому наказ міститиме аналогічне формулювання. Також не буде помилкою, якщо в наказі буде зазначено, що наприклад, "з оплатою праці у розмірі 0,75 посадового окладу (або тарифної ставки) згідно з штатним розписом". 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»