• Посилання скопійовано

Робота по 12 годин 3 дні поспіль: чи можна так?

Чи можуть працівники у магазині працювати по 12 годин 3 дні поспіль (тобто 3 дні через 3 дні)?

У графіках виходу на роботу слід передбачити:

  1. кількість робочих днів (змін);
  2. час початку, закінчення та тривалість щоденної роботи (зміни);
  3. час перерв для відпочинку та харчування;
  4. кількість вихідних днів та додаткових днів відпочинку (вільних від роботи днів);
  5. тривалість щоденного (міжзмінного) та щотижневого відпочинку;
  6. порядок виходу працівників за змінами.

Графіки виходу на роботу (змінності) затверджуються адміністрацією роботодавця за погодженням із профкомом (профспілковим представником, представником трудового колективу).

Затверджені і погоджені графіки слід довести до відома кожного працівника не пізніше ніж за місяць до їх введення (п. 13 Типових правил №213, лист Мінпраці від 05.05.2011 р. №149/13/116-11).

 

Тривалість робочого дня (зміни)

Тривалість роботи при підсумованому обліку робочого часу може складати до 12 годин робочого часу за зміну (п. 4 Методрекомендацій №138).

 

Дні відпочинку

Міжзмінний відпочинок

Графіки змінності (виходу на роботу) слід розробити так, щоб тривалість перерви в роботі між змінами (між виходами на роботу за графіком) була не менше подвійної тривалості часу роботи в попередній зміні (включаючи перерви на обід). На це вказують п. 7 Методрекомендацій №138 і ч. 1 ст. 59 КЗпП.

Наприклад, якщо працівник відпрацював (з урахуванням перерви на обід) 12 годин поспіль, він повинен вийти в наступну зміну не раніше, ніж через 24 години.

Разом з тим,  в окремих випадках тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку може бути скорочена, але не менше ніж до 12 годин на добу (п. 8 Методрекомендацій №138). Невикористані години щоденного (міжзмінного) відпочинку підсумовуються і можуть бути надані як додаткові вільні від роботи дні протягом облікового періоду.

 

Вихідні дні

Для працівників, яким установлений підсумований облік робочого часу, вихідні дні встановлюють графіком виходу на роботу (змінності). Такі дні можуть не збігатися з вихідними днями, встановленими для інших працівників підприємства, установи, організації.

Тривалість щотижневого безперервного відпочинку має бути не менше 42 годин (п. 7 Методрекомендацій №138 та ст. 70 КЗпП). Це означає, що після закінчення робочого тижня працівникові має бути наданий щотижневий відпочинок тривалістю не менше 42 годин.

Разом з тим, на думку авторів Науково-практичного коментаря до ст. 70 КЗпП від 01.10.2007 р., незважаючи на те, що ця стаття і сформульована як норма прямої дії, яка не має винятків, вона не може поширюватися на випадки роботи з підсумованим обліком робочого часу. Оскільки вона, по суті, суперечить «практиці» у сферах торгівлі та обслуговування населення, при якій у працівників робочі дні по 11 — 12 годин чергуються з вихідними/вільними від роботи днями через день.

Та, на жаль, інспектори праці та й суди формально підходять до прочитання цієї норми КЗпП (див., постанову П’ятого апеляційного адмінсуду від 02.04.2019 р. у справі №400/2594/18). У результаті роботодавці «потрапляють» на штраф в 1 мінзарплату як за порушення інших вимог трудового законодавства (абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Також, зверніть увагу! У п. 9 Методрекомендацій №138 зазначено: кількість вихідних днів за графіками виходу на роботу (змінності) в обліковому періоді не має бути менша, ніж кількість повних тижнів цього облікового періоду. Проте при встановленні вихідних днів ми рекомендуємо орієнтуватися на календар робочого часу і ці використані при розрахунку норми робочого часу.

Якщо календарну норму робочого часу за обліковий період визначено за календарем 5-денного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю, то, відповідно, кількість вихідних днів за графіком змінності (виходу на роботу) в обліковому періоді повинна дорівнювати кількості днів, яка використовувалася при розрахунку норми.

Отже, якщо працівник відпрацював (з урахуванням перерви на обід) 12 годин поспіль, він повинен вийти в наступну зміну не раніше ніж через 24 години.

Разом з тим,  в окремих випадках тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку може бути скорочена, але не менше ніж до 12 годин на добу (п. 8 Методрекомендацій №138). Невикористані години щоденного (міжзмінного) відпочинку підсумовуються і можуть бути надані як додаткові вільні від роботи дні протягом облікового періоду.

***

Також читайте:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»