• Посилання скопійовано

Мінімальний посадовий оклад встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року

Штатним розписом у 2020 році передбачено посаду сторожа з оплатою за погодинною тарифною ставкою - 29,20 грн .В цілях зменшення навантаження на Фонд оплати праці, чи можливо у 2021 році перевести працівника на оклад за місячною тарифною ставкою у розмірі 3200 грн?

Відповідно до ст. 97 КЗпП, оплата праці працівників здійснюється за погодинною, відрядною або іншими системами оплати праці. Оплата може провадитися за результатами індивідуальних і колективних робіт.

Форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат встановлюються підприємствами, установами, організаціями самостійно у колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною та галузевими (регіональними) угодами.

Якщо колективний договір на підприємстві, в установі, організації не укладено, власник або уповноважений ним орган зобов'язаний погодити ці питання з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), що представляє інтереси більшості працівників, а у разі його відсутності - з іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом.

Конкретні розміри тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок робітникам, посадових окладів службовцям, а також надбавок, доплат, премій і винагород встановлюються власником або уповноваженим ним органом з урахуванням вимог, передбачених частиною другою цієї статті.

При погодинній системі оплаті праці (годинна тарифна ставка/місячний посадовий оклад) оплата праці проводиться за фактично відпрацьований час.

При цьому може бути погодинна оплата – виходячи з годинної тарифної ставки та кількості відпрацьованих годин, поденна оплата – виходячи з денної тарифної ставки та кількості відпрацьованих днів, а також місячна оплата – виходячи з окладу і кількості робочих днів за графіком і фактично відпрацьованих.

Фактично відпрацьований час відображається у табелях обліку робочого часу, що регламентується наказом Держкомстату від 05.08.2008 р. № 489 «Про затвердження типових форм первинної облікової документації зі статистики праці».

Зверніть увагу , відповідно до ч. 3 ст. 32 КЗпП, про зміну істотних умов праці – систем та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та інших – працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за два місяці.

Згідно з абз.6 ст. 96 КЗпП, мінімальний посадовий оклад (тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року (у 2021 році – 2270 грн).

Водночас, потрібно враховувати норми ст. 3-1 Закону про оплату праці, якою визначено, що  розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати.

Якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати, роботодавець проводить доплату до рівня мінімальної заробітної плати, яка виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

У разі укладення трудового договору про роботу на умовах неповного робочого часу, а також при невиконанні працівником у повному обсязі місячної (годинної) норми праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Таким чином, у 2021 році можна встановити місячний посадовий оклад  у розмірі 3200 грн. Водночас, якщо нарахована заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, буде нижчою за законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати (у 2021 році – 6000 грн), роботодавець  має здійснити доплату до рівня мінімальної заробітної плати. Якщо працівник працює на умовах неповного робочого часу, або ж він не виконав у повному обсязі місячну (годинну) норму праці мінімальна заробітна плата виплачується пропорційно до виконаної норми праці.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Степанов Михаил

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»