• Посилання скопійовано

Прийняття на посаду оператора котельні: як оформити?

Підпримство приймає робітника за сумісніцтвом на посаду оператора котельні на повний оклад. Робітник з комплексного обслуговування. Як правильно оформити прийняття?

На підприємствах, які мають власні котельні потребують введення посади оператора котельні. Робота такого працівника триватиме лише протягом опалювального сезону, хоча дана професія не відноситься до сезонних згідно з Постановою №278, і не потребує перебування працівника на постійній основі протягом року, за винятком, якщо робота котельні на підприємстві не здійснюється протягом усього календарного року.

Кваліфікаційні вимоги до працівників за посадою оператор котельні, які їхні завдання та обов’язки установлено Довідником №336.

Зазвичай, котельні потребують постійного цілодобового спостереження, оператори працюють цілодобово, тоді на котельні з газовим опаленням приймається 1 оператор котельні на зміну, в зв’язку з цим прийняти працівника на посаду оператора котельні за сумісництвом не можна. Цілодобове перебування на робочому місці потребує розрахувати відповідну кількість операторів колельні. У разі, якщо газове обладнання не потребує цілодобового спостереження, змінна робота операторів котельні не запроваджується. На недержавних підприємствах робота працівників за сумісництвом може бути більшої тривалості ніж 4 години, головне, щоб вони не співпадали з графіком роботи за основним місцем роботи.   

Тому з працівником, якого приймають на посаду оператора котельні, потрібно заключити строковий трудовий договір (в письмовій або усній форні), строк якого встановити за погодженням сторін (п. 2 ст. 23 КЗпП). Для початку працівник пише заяву про прийом на роботу, а роботодавець видає наказ.

В договорі або наказі обов’язково зазначається строк, протягом якого працівник обійматиме дану посаду. Без зазначення строку, буде вважатися, що працівник прийнятий на невизначений строк.

Згідно зі ст. 48 КЗпП і п. 1.1 Інструкції №58, трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів, тобто у трудову книжку працівників,  які працюють за строковими договорами також потрібно вносити запис, як про прийняття, так і про звільнення. Запис у трудову книжку працівника-сумісника вноситься за його бажанням.

Оплата праці оператора котельні, як і будь-якого іншого працівника, установлюється за формами та системами оплати праці для конкретної категорії працівників розміри їх тарифних ставок (годинних, місячних) або місячного окладу, а також доплат і надбавок, не були нижчі за мінімальні гарантії, установлені чинним законодавством (ст. 97 КЗпП та ст. 15 Закону про оплату праці).

Для операторів колельні, де потрібен цілодобовий нагляд та робочий процес не припиняється на вихідні і святкові дні, то робочий час працівників регулюють графіками роботи (змінності) та запроваджують підсумований облік робочого часу.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»

  • Залучення працівників до роботи у вихідні дні
    У зв'язку з виробничою необхідністю підприємство планує залучати у вихідні дні (субота та неділя) працівників для виконання певного виду робіт. Оплата праці буде проведена в двократному розмірі посадового окладу. На підприємстві затверджено такий графік роботи: робочі дні - понеділок-п'ятниця з 8:00 до 17:00, 12:00-13:00 обідня перерва вихідні – субота, неділя
    06.05.2024294
  • Бухгалтер у Громадській організації
    Бухгалтер працює на 2/3 ставки у ФОП. Як оформити роботу цього бухгалтера в громадській організації, яка фінансується за рахунок грантів: на 0,5 ставки чи на повну ставку?
    03.05.202423
  • Прийняття 16-річного підлітка на роботу та перерахунок зарплати іншій особі
    Чи можна прийняти на роботу на неповний робочий день підлітка 16 років, у якого є свідоцтво про народження та ІПН, але немає паспорта. ЄСВ доплачувати до МЗП? Чи можна написати заяву, щоб заробітну плату перераховували іншому працівнику?
    03.05.202431
  • Не проведено інвентаризацію резерву відпусток у 2023 році: які наслідки?
    У І кварталі 2024 року було використано відпусток за 2023 рік більше, ніж нараховано резерву в 2023 р., тобто на кінець 2023 року не проведена інвентаризація резерву відпусток, не визначено кількість днів невикористаних днів відпустки, відповідно немає залишку резерву в балансі. Фактично це проведено і нараховано в І кварталі 2024 р. Як виправити помилку, щоб витрати по резерву відпусток 2023 р. зарахувати в 2024 р.?
    29.04.202470
  • Звільнення та прийняття на роботу в одному місяці: складаємо додаток 1 єдиної звітності?
    Працівник в одному місяці був звільнений (з ознакою наявності трудової книжки) , а наступного дня знову прийнятий на неповний робочий час за сумісництвом без наявності трудової книжки. Як показати такі зміни в графі 14 додатку 1 – кількість днів перебування у трудових відносинах?
    26.04.2024127