• Посилання скопійовано

Присвоєння працівнику вищої категорії: як оформити?

Як правильно оформити на приватному підприємстві переведення працівника на вищу категорію? Які для цього потрібно оформити документи? Де знайти в довіднику посади: інженер І категорії та інженер ІІ категорії?

Згідно із Загальними положеннями розділу І «Професії керівників, професіоналів та технічних службовців, професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників №336, кваліфікаційні категорії  підвищуються насамперед тим працівникам, які успішно виконують посадові завдання та обов’язки, творчо і сумлінно ставляться до службових доручень та вимог посадових інструкцій. Присвоєння і підвищення кваліфікаційних категорій працівникам провадять комісії з проведення кваліфікаційної атестації.

Кваліфікаційна атестація — це визначення рівня кваліфікації та стажу роботи, залежно від чого встановлюється кваліфікаційна категорія, рекомендується відповідний тарифний розряд.

Атестація проводиться за рішенням роботодавця, який затверджує:

  • Положення про проведення атестації;
  • склад атестаційної комісії;
  • графік проведення атестації. 

Ця інформація згідно із  ч. 4 ст. 11 Закону «Про професійний розвиток працівника» має бути також доведена до відома працівників, що підлягають атестації не пізніше ніж за 2 місяці до її проведення. Крім того, під час прийняття відповідного рішення роботодавець має   враховувати   те,  що    відповідно   зазначеної норми закону атестація працівників проводиться не частіше ніж раз на 3 роки.

Безпосередній керівник працівника, який підлягає атестації, не може бути членом атестаційної комісії. Атестація працівника проводиться тільки в його присутності. На кожного працівника, який підлягає атестації, безпосередній керівник складає характеристику, що подається атестаційній комісії після ознайомлення з нею працівника, але не пізніше ніж за тиждень до атестації.

Рішення атестаційної комісії доводиться до відома працівника та роботодавця протягом трьох днів після його прийняття (ч. 12 ст. 11 Закону «Про професійний розвиток працівника»). Рішення атестаційної комісії є чинним допоки воно не скасоване в установленому порядку. 

Остаточне рішення щодо підвищення кваліфікаційної категорії у кожному окремому випадку приймає керівник підприємства залежно від того, яка посада передбачена штатним розписом. Водночас, на підставі висновку комісії з проведення кваліфікаційної атестації про підвищення кваліфікаційної категорії працівнику керівник може прийняти рішення про внесення відповідних змін до штатного розпису. Тобто, зміни до штатного розпису вносяться, якщо у ньому відсутня посада «інжерер І категорії». Зміни, які вносяться до штатного розпису, затверджуються керівником.

Конкретні вимоги до кожної кваліфікаційної категорії затверджує роботодавець у посадовій інструкції, виходячи із особливостей організації виробництва, праці і управління. При цьому мають дотримуватись вимоги до рівня підготовки й стажу роботи, наведені в кваліфікаційних характеристиках професій працівників.

Відповідно до цього Довідника для професійної назви роботи "інженер І категорії" передбачені такі кваліфікаційні вимоги:

  • повна вища освіта відповідного напряму підготовки (магістр, спеціаліст);
  • для магістра - без вимог до стажу роботи;
  • для спеціаліста - стаж роботи за професією інженера ІІ категорії - не менш як 2 роки;
  • для інженера II категорії - повна вища освіта відповідного напряму підготовки (спеціаліст), стаж роботи за професією інженера - не менш ніж 1 рік.

Отже, за відсутності відповідної освіти працівник підприємства може обіймати вказані посади, як виняток, за наявності стажу роботи за професією інженера не менш ніж 1 рік (для інженера II категорії); за професією інженера ІІ категорії - не менш як 2 роки (для інженера І категорії) та рішення атестаційної комісії з рекомендацією про присвоєння чергової кваліфікаційної категорії за наявності (введення) відповідної вакантної посади у штатному розписі підприємства.

Далі на підставі висновку атестаційної комісії та заяви працівника видається наказ про переведення його на посаду за присвоєною категорією. Також потрібно вности відповідний запис до трудової книжки працівника: «Переведений(а) інженером І (ІІ) категорії». 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»