• Посилання скопійовано

Премії працівникам неприбуткової організації: оформлення наказу

Неприбуткова громадська організація (профспілка) хоче видати премію працівникам. Як правильно оформити наказ на преміювання штатних працівників по 1000 грн, щоб ця сума не залежала від відпрацьованого часу (в штаті є зовнішні працівники - сумісники)

Неприбутковою організацією є підприємство, яке відповідає вимогам, передбаченими пп.133.4.1 ПКУ.

Обов’язковою умовою для неприбуткових організацій є використання своїх доходів (прибутків) виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

Тобто доходи (прибутки), отримані неприбутковою організацією від будь-якої діяльності, мають використовуватися виключно на реалізацію її статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб.

Згідно до ст. 2 Закону №108, до складових структури заробітної плати відноситься, зокрема, додаткова заробітна плата, яка визначається як винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством, премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій. 

Відповідно до п. 1.3 Інструкції №5 до фонду оплати праці включаються нарахування найманим працівникам у грошовій та натуральній формі за відпрацьований та невідпрацьований час, який підлягає оплаті, або за виконану роботу незалежно від джерела фінансування цих виплат, та складається з фонду основної заробітної плати, фонду додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат.

До складу фонду заробітної плати, а саме до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, включаються  в т.ч. винагороди та заохочення, що здійснюються раз на рік або мають одноразовий характер, зокрема, одноразові заохочення, не пов’язані з конкретними результатами праці (п. 2.3.2 Інструкції №5).

Таким чином, виплати працівникам, які включаються до фонду заробітної плати, не є розподілом прибутку організації та можуть здійснюватися нею в статусі неприбуткової.

Інші витрати у разі, якщо вони не є фінансуванням видів діяльності, передбаченої статутом, не можуть здійснюватися за рахунок доходів (прибутків) неприбуткової організації вважатимуться недотриманням неприбутковою організацією вимог, визначених пп. 133.4.2, що призведе до втрати неприбутковості. 

Аналогічна думка зазначена у листах ДПС від 15.12.2017 р. № 3018/6/99-99-15-02-02-15/ІПК, від 18.10.2019 р. № 830/6/99-00-07-02-02-15/ІПК, від 17.04.2020 р. № 1587/6/99-00-07-02-02-06/ІПК.

Отже, якщо кошторисом та положенням про преміювання передбачена виплата премій, в т.ч. тих, що не залежать від відпрацьованого часу (за виконання особливо важливих завдань, ювілейних (із зазначенням яких саме), святкових та державних свят (із зазначенням конкретних свят)), то така виплата може бути здійснена як така, що включаються до фонду заробітної плати та не є безпідставним розподілом прибутку організації.

Таж потрібно уважно прочитати положення про преміювання та виявити, які саме дати вважаються ювілейними, які зазначено державні свята, до яких виплачується разова премія. Розмір премії визначається наказом керівника в межах фонду оплати праці. Якщо у положення про преміювання зазначено, наприклад, що неприбуткова організація може виплатити працівникам премію до Дня незалежності України, видається наступний наказ.

Зразок 

Назва неприбуткової організації

Наказ № 1

від «20» серпня 2020 р.                                                                                                м. Київ

 

про преміювання працівників

до Дня незалежності України

 

Відповідно до п. 2.7 розділу ІІ Положення про преміювання працівників

НАКАЗУЮ:

1.Преміювати з нагоди державного свята 24 серпня 2020 року Дня незалежності України у розмірі 1000,00 грн. працівників неприбуткової організації: (перелічити П.І.Б. працівників)

2.Бухгалтеру здійснити нарахування та виплату премій, в межах кошторисних призначень, в найблищий строк для виплати заробітної плати.

3.Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Директор                                         підпис директора                                       П.І.Б. директора

 

З наказом ознайомлені:

П.І.Б. та підписи працівників

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»