• Посилання скопійовано

Як визначити розмір добових на підприємстві, у статутному капіталі якого частка держави складає 100%?

Чи зобов’язано підприємство, у статутному капіталі якого частка держави складає 100%, але яке не фінансується з бюджету, зменшувати розмір добових у разі забезпечення працівників харчуванням у відрядженні відповідно до Постанови №98?

Постанова №98 має назву «Про суми та склад витрат на відрядження державних службовців, а також інших осіб, що направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів».

Отже, вона поширюється лише на ті підприємства, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Формування статутного капіталу за рахунок держави ще не означає, що поточна діяльність підприємства також фінансується з бюджету. Якщо відповідно до статуту підприємство у формі державного концерну є повністю госпрозрахунковим і утримується за рахунок власного доходу, але при цьому не отримує фінансування від бюджету, на нього не поширюється Постанова №98

У такому випадку розмір добових витрат встановлюється підприємством самостійно та закріплюється у загальному наказі керівника по підприємству (в цьому разі встановлюється розмір добових для всіх працівників загалом, в тому числі добові можуть бути диференційовані в залежності від посади)  або у кожному наказі на відрядження встановлюється індивідуальний розмір добових для кожного працівника. При цьому підприємство може самостійно прийняти рішення про зменшення суми добових у разі забезпечення працівників харчуванням, при цьому таке зменшення провадиться у будь-якому розмірі на розсуд підприємства. Також можливо встановити розмір добових і у більшій сумі, ніж визначена нормами ПКУ.

З метою оподаткування добових застосовуються правила пп. 170.9.1 ПКУ. Якщо добові не перевищують розміру, встановленого цим підпунктом, вони не оподатковуються ПДФО та військовим збором. Якщо перевищують – то сума перевищення оподатковується як надміру витрачені підзвітні кошти.

Нагадаємо, що до оподатковуваного доходу не включаються також витрати на відрядження, не підтверджені документально, на харчування та фінансування інших власних потреб фізособи (добові витрати), понесені у зв’язку з таким відрядженням у межах території України, але не більш як 0,1 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, в розрахунку за кожен календарний день такого відрядження, а для відряджень за кордон - не вище 80 євро за кожен календарний день такого відрядження за офіційним обмінним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України, в розрахунку за кожен такий день.

 

Висновки:

1) якщо підприємство не фінансується з бюджету, воно може встановити будь-який розмір добових. Максимальний розмір добових законодавством не обмежується;

2) якщо розмір добових не перевищує неоподатковуваного розміру, встановленого пп. 170.9.1 ПКУ, такі добові не оподатковуються ПДФО та військовим збором.

3) якщо розмір добових перевищує неоподатковуваний розмір, встановлений пп. 170.9.1 ПКУ, сума перевищення оподатковується ПДФО та військовим збором. У формі №1ДФ така сума відображається з ознакою «118».

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Трудові відносини»