• Посилання скопійовано

Внесення валютної позики засновника до статутного капіталу ТОВ

ТОВ (загальна система оподаткування) має позику від засновника-нерезидента в іноземній валюті. На загальних зборах вирішено внести до статутного капіталу тіло позики та 17.09.2018 р. було внесено зміни до статуту. Як вести бухоблік такої операції та чи виникають курсові різниці, якщо додаткову угоду зареєструють в НБУ 17.10.2018 р.?

Відповідно до ст. 13 Закону про госптовариства  вкладом учасника товариства можуть бути гроші, цінні папери, інше майно, якщо інше не встановлено законом. Товариство не може надавати позику для оплати вкладу учасника або поруку за позиками, кредитами, наданими третьою особою для оплати його вкладу. Вклад у негрошовій формі повинен мати грошову оцінку, що затверджується одностайним рішенням загальних зборів учасників, у яких взяли участь всі учасники товариства. При створенні товариства така оцінка визначається рішенням засновників про створення товариства.

Водночас, відповідно до ст. 86 ГКУ забороняється використовувати для формування статутного (складеного) капіталу товариства бюджетні кошти, майно державних (комунальних) підприємств, яке відповідно до закону (рішення органу місцевого самоврядування) не підлягає приватизації, та майно, що перебуває в оперативному управлінні бюджетних установ, якщо інше не передбачено законом.

У даному випадку наведені норми не порушуються.

Далі, відповідно до Інструкції №291 на субрахунку 401 «Статутний капітал» відображається статутний капітал господарських товариств, державних і комунальних підприємств. За кредитом субрахунку 401 «Статутний капітал» відображається збільшення статутного капіталу, за дебетом - його зменшення (вилучення). Сальдо на цьому субрахунку повинно відповідати розміру статутного капіталу, який зафіксовано в установчих документах підприємства. Аналітичний облік статутного капіталу ведеться за видами капіталу за кожним засновником, учасником, акціонером тощо.

Відповідно, внесення позики у статутний капітал відображається на дату реєстрації змін у Статут (тобто на 17.09.2018 р.). При цьому робиться запис:

  • Дт 685 – погашено розрахунки із засновником за отриманою позикою;
  • Кт 401 – збільшення статутного капіталу за  рахунок позики.

Оскільки цей вклад вноситься в іноземній валюті, то в цьому випадку слід застосувати норму ст. 13 Закону про госптовариства про те, що оцінка вкладу визначається рішенням засновників про створення товариства. Тому товариство повинно самостійно визначити валютний курс, за яким оцінюватиметься вклад в іноземній валюті. Зокрема, цей курс визначається на рівні офіційного курсу Нацбанку станом на 17.09.2018 р., тоді гривневий еквівалент заборгованості за позикою станом на цю ж дату буде повністю списаний в рахунок збільшення статутного капіталу.

Аналогічну думку висловлює й Мінфін у листі від 05.12.2013 р. №31-08310-06-10/29025: «внесок засновника господарського товариства до статутного капіталу підприємства оцінюється та фіксується у статутних документах в грошовій одиниці України за курсом Національного банку України і не підлягає переоцінці в подальшому у зв’язку зі зміною курсу іноземних валют».

Наш коментар до цього листа читайте тут>> 

Порядок реєстрації договорів позики від нерезидентів та змін до цих договорів передбачено главою 2 Положення №270. Факт реєстрації договору позики та змін до нього не впливає на бухоблік операцій, що пов’язані з виконанням договору. Наприклад, як ми писали у цій статті, «позики від нерезидентів відображаються в бухобліку в момент отримання їх на рахунок у банку», тобто незалежно від факту реєстрації договору.

 

Висновки:

  1. Внесок у статутний капітал відображається в бухобліку на дату реєстрації нової редакції статуту товариства, тобто на 17.09.2018 р.;
  2. Оцінка внеску здійснюється рішенням засновників, в даному випадку валютна сума позики оцінюється за офіційним курсом НБУ на 17.09.2018 р.;
  3. В подальшому валютне сальдо на рахунку 401 не переоцінюється та курсові різниці не виникають;
  4. Процедура реєстрації в НБУ додаткової угоди до договору позики не впливає на бухоблік внесення позики у статутний капітал.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Валюта і цінні папери»

  • На яку дату починати дисконтувати довгострокову позику?
    Юрособа має заборгованість за позикою від нерезидента, строк якої закінчився 31.12.2022 р. Укладена 31.12.2022 р. додаткова угода на продовження строку на 5 років, з погашенням платежів рівними частинами та відсотків поквартально, яка зареєтрована в НБУ 25.08.2023 р. На яку дату визнавати заборгованість довгостроковою та брати ставку для дисконтування — на 01.01.2023 р. чи на 25.08.2023 р.?
    06.12.2023214
  • Переведення боргу за валютним кредитом
    Підприємство "А" за кредитним договором з банком отримало кредит в іноземній валюті. Зараз укладається тристоронній договір про переведення боргу на підприємство "Б". Чи будуть фінвитрати та курсові різниці, що виникатимуть у "В", його витратами? Чи необхідно "А" та "Б" доводити ділову мету укладення договору переведення боргу?
    28.11.202391
  • Чи можна у 2023 році повернути невикористаний валютний грант?
    Громадська організація отримала грант в іноземній валюті. Валюта була продана в повному обсязі. До закінчення гранту договір було припинено, тому ГО необхідно повернути невикористаний залишок коштів. Чи є правові підстави для купівлі валюти та повернення коштів у валюті грантодавцю на сьогоднішній день?
    13.09.202377
  • Валютний облік у ФОПа: надання приміщень в оренду нерезидентам за валюту
    ФОП – платник ЄП ІІІ групи надає приміщення в оренду нерезидентам. Оплату отримує у валюті на валютний рахунок. Як вести облік доходів ФОПа у валюті? Як враховувати курсові різниці, якщо курси різні на дату виставлення акту про оренду приміщення та на дату отримання оплати? Якими проведеннями закривати рахунки 36, 70, 312 та 333 на різниці, які виникають через зміну валютних курсів?
    10.08.202397
  • Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали?
    Як фізособі задекларувати криптовалюту та дорогоцінні метали в декларації про майновий стан та доходи?
    06.07.202354