• Посилання скопійовано

Форма №20-ОПП при зміні назви вулиці, придбанні земельних ділянок та укрупненні інформації

Перейменовано вулицю, на якій розміщено офіс підприємства, вказаний в поданій формі №20-ОПП разом з іншими об’єктами. Зміни подавати тільки по офісу, не вказуючи інші об’єкти? Також в раніше поданій формі була вказана укрупнена інформація «Завод», транспортні засоби не виділені, чи треба їх було виділити? Також не подавалася форма щодо земельних ділянок, хоча земельний податок сплачується. Чи подавати ф. №20-ОПП за земельними ділянками?

Щодо зміни назви вулиці

Про подання форми №20-ОПП у разі перейменування вулиці можна почитати тут, тут.

Відповідно до пп. 8.5 Порядку №1588 (від 09.12.2011 р.) у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою №20-ОПП з оновленою інформацією про об’єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни, в такому самому порядку та строки, як і при реєстрації, створенні чи відкритті об’єкта оподаткування.

Тобто, форму №20-ОПП з оновленою інформацією потрібно подавати тільки по офісу із зміненою назвою вулиці, не вказуючи інші об’єкти, за якими змін не було.

 

Щодо укрупненої інформації

Згідно з пп. 8.4 Порядку №1588 під час надання повідомлень за формою №20-ОПП застосовується принцип укрупнення інформації, яка надається про об’єкт оподаткування (наприклад, якщо подається інформація про об’єкти оподаткування - офіс, склад, склад-магазин, розташовані в одному офісному центрі за одною адресою, достатньо надати інформацію за одним із типів об’єктів оподаткування, зазначивши у найменуванні: офіс, склад, склад-магазин).

Принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

Інформація про однотипні (за видом, використанням, станом та видом права власності) автомобільні транспортні засоби, які не є пунктами пересувної роздрібної торгівлі, громадського харчування або послуг, інших ніж пасажирські та вантажні перевезення, може бути подана в повідомленні за формою №20-ОПП як узагальнена з типом об’єкта оподаткування «автомобільні транспортні засоби» та зазначенням кількості таких транспортних засобів в графі «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування».

Це вся інформація про укрупнення інформації, яка наведена в Порядку №1588. На підставі цієї інформації немає можливості зробити однозначний висновок, чи потрібно в даній ситуації транспортні засоби виділяти окремо.

Але, наприклад, в ІПК ДПСУ від 17.07.2023 р. №1889/ІПК/99-00-21-02-02-06 читаємо, що у разі якщо подається інформація про автомобілі, які суб’єктом господарювання використовуються для власних потреб, то керуючись принципом укрупнення інформації про об’єкти та враховуючи, що вони розміщені і зберігаються у відведених для таких цілей приміщеннях чи території, у повідомленні №20-ОПП надається інформація про місця їх знаходження/зберігання, наприклад – автогосподарство, гараж, про які у разі відсутності інформації про них в контролюючому органі необхідно повідомити як про об’єкт оподаткування у порядку та строки, визначені Порядком №1588.

Подібний висновок читаємо і в ІПК ДПСУ від 26.06.2023 р. №1487/ІПК/99-00-09-04-03-06:

  • Керуючись принципом укрупнення інформації про об’єкти оподаткування, який передбачає групування об’єктів оподаткування за ознакою їх однотипності, відомості про обладнання та/або ємності, що використовуються безпосередньо суб’єктом господарювання у господарській діяльності, можливо віднести до наявного у суб’єкта господарювання типу об’єкта оподаткування, який найбільш відповідає визначенню місця розміщення/зберігання, оскільки зберігання обладнання та/або ємностей здійснюється за місцем розташування об’єкта нерухомого майна та у відведених для таких цілей місцях (територіях) чи приміщеннях. Наприклад: земельна ділянка, склад, паливний склад, цех, гараж тощо.

Дивимося те саме в ІПК ДПСУ від 17.02.2023 р. №364/ІПК/99-00-21-03-02-06:

  • Керуючись принципом укрупнення інформації про об’єкти оподаткування, який передбачає групування об’єктів оподаткування за ознакою їх однотипності, інформація про обладнання, яке експлуатується безпосередньо суб’єктом господарювання та пов’язане із його господарською діяльністю, та враховуючи що вони розміщені та зберігаються у відведених для таких цілей приміщеннях чи території, такі об’єкти оподаткування можливо віднести до наявного у суб’єкта господарювання типу об’єкта оподаткування, який найбільш відповідає визначенню місця знаходження/зберігання такого устаткування, наприклад склад, цех тощо.

З наведених консультацій податкової служби випливає, що цілком допустимим є варіант з поданням інформації у формі №20-ОПП таким чином, як це наведено у запитанні, тобто, про транспортні засоби повідомлено з використанням принципу укрупнення, де вказано місце їх зберігання – завод.

Але оскільки прямо в Порядку №1588 це питання не врегульовано, може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

 

Щодо земельних ділянок

Відповідно до пп. 8.4 Порядку №1588 принцип укрупнення інформації не застосовується під час надання інформації про об’єкти рухомого та нерухомого майна, які підлягають реєстрації у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, у повідомленні за формою №20-ОПП надається інформація і про земельну ділянку, і про об’єкт нежитлової нерухомості, що розташований на такій земельній ділянці).

Тобто, непрямо в пп. 8.4 Порядку №1588 зазначено, що подавати форму №20-ОПП з інформацією про земельні ділянки потрібно.

Те саме зазначається в консультаціях податкової служби.

Дивимося відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Як вноситься кадастровий номер земельної ділянки (паю) при заповненні в електронному вигляді графи 12 розд. 3 повідомлення за ф. №20-ОПП?».

ДПС зазначає, що кадастровий номер земельної ділянки (паю), який зазначений в Державному земельному кадастрі, вноситься із дотриманням послідовності всіх цифр, знаків, двокрапок, інтервалів тощо.

Ще відповідь ДПС на питання в ЗІР (116.11): «Яка інформація зазначається у графах 6 – 7 «Територія територіальної громади, де знаходиться об’єкт оподаткування» та 8 «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» розд. 3 повідомлення за формою №20-ОПП, у разі придбання/оренди земельної ділянки (нерухомого майна), які знаходяться за межами населеного пункту та не мають адреси місцезнаходження?».

ДПС відповідає, що зазначається інформація, яка міститься в реєстраційних документах на даний об’єкт, а у разі відсутності такої інформації – назва адміністративно-територіальної одиниці, де розташована земельна ділянка (нерухоме майно).

 

Що робити, якщо форма №20-ОПП своєчасно не подана

Відповідно до пп. 8.4 Порядку №1588 повідомлення про об'єкти оподаткування або об'єкти, пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП подається протягом 10 робочих днів після їх реєстрації, створення чи відкриття до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

Якщо в цей строк не подати, то податкова служба може накласти штраф за пп. 117.1 ПКУ – в розмірі 340 грн за кожен факт неподання.

Щоправда, штраф не застосовується, якщо строк подання форми №20-ОПП припадав на період карантину і на період воєнного стану до 01.08.2023 р. Про це ми писали тут, тут, тут.

Окрім того, штраф може накладатися тільки протягом 1095 днів від граничного дня, коли форма №20-ОПП повинна була бути подана. Про це ми писали тут. Виходить, якщо цей строк пройшов, то штраф вже не може бути накладений. Причому на період карантину і воєнного стану цей строк продовжується.

Разом з тим тут ми писали про незаконність застосування зазначеного штрафу. Тому якщо на підприємство накладуть зазначений штраф, можна відстояти своє право не платити такий штраф в судовому порядку.

З урахуванням наведеної інформації і слід приймати рішення, подавати чи ні форму №20-ОПП, якщо вона несвоєчасно подана. Це рішення може в тому числі залежати від конкретного граничного строку, коли форма №20-ОПП мала бути поданою.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 116 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»