• Посилання скопійовано

Куди подавати звітність та сплачувати податки, збори та ЄСВ у разі зміни податкової адреси ФОПа?

ФОП – платник ЄП ІІІ групи за ставкою 3% та платник ПДВ з 04.07.2024 р. змінив податкову адресу з міста на район. Є наймані працівники. Куди подавати звітність з єдиного податку, ПДВ та єдину звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, та куди сплачувати ці податки, збори, внески?

Зміна податкової адреси ФОПа

Податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі (пп. 45.1 ПКУ).

Оскільки ФОП є фізичною особою, то на нього поширюється дія пп. 70.7 ПКУ, а саме: фізособи – платники податків зобов'язані подавати до ДПС відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки, протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою №5ДР.  Саме з цієї заяви і треба почати. Докладніше про це ми писали у цій новині.

Також треба подати і заяву про застосування спрощеної системи  оподаткування з позначкою «внесення змін». Платники ЄП ІІІ групи подають таку заяву не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни (абзац 1 пп. 298.6 ПКУ).

У разі отримання з ЄДР (Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань) даних про зміну місцезнаходження ФОПа – платника податків, пов’язану зі зміною контролюючого органу, контролюючий орган, в якому платник податків перебуває за основним місцем обліку, вносить зміни до Реєстру самозайнятих осіб та передає до ЄДР відомості із зазначенням: дати внесення таких даних до відомчого реєстру, дати та номера запису про взяття на облік, найменування та ідентифікаційного коду контролюючого органу, у якому платник податків перебуває на обліку, та терміну, до якого платник податків перебуває на обліку у контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням, що відповідає даті спливу одного місяця після отримання зазначеним контролюючим органом даних про зміну місцезнаходження платника податків (пп. 10.5 розд. Х Порядку №1588). Якщо до дати спливу одного місяця після отримання документів про зміну місцезнаходження (місця проживання) платника податків контролюючий орган за новим місцезнаходженням (місцем проживання) не здійснив взяття такого платника на облік (основне місце обліку), то взяття на облік за новим місцезнаходженням (місцем проживання) здійснюється автоматично у день спливу такого строку (пп. 10.8 розд. Х Порядку №1588).

Це значить, що ДПС за новим місцем обліку ФОПа повинна у місячний строк після отримання інформації з ЄДР взяти його на облік за основним місцем.

 

Єдиний податок та ЄСВ за самого ФОП

Щодо подання декларація з єдиного податку у разі зміни адреси є прямі норми ПКУ. А саме, декларація єдиного податку  подається до ДПС за місцем податкової адреси (пп. 296.4 ПКУ). У разі зміни податкової адреси платника ЄП останнім податковим (звітним) періодом за такою адресою вважається період, у якому подано до контролюючого органу заяву щодо зміни податкової адреси (пп. 294.7 ПКУ). За умов запитання, ФОП подає декларацію з ЄП ІІІ групи за 9 місяців 2024 року ще до ДПС за попереднім місцем реєстрації (у місто), а річну декларацію буде подавати вже у нову ДПС (районну).

 

Сплата ЄП

Згідно з абз. 2  ч. 5  ст. 78 БКУ у разі зміни місцезнаходження СГ та його реєстрації як платника податків за новим місцезнаходженням сплата визначених податковим законодавством, зокрема, місцевих податків і зборів здійснюється за місцем попередньої реєстрації платника податків до закінчення поточного бюджетного періоду. Відповідно до ст. 3 БКУ бюджетний період становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року і закінчується 31 грудня того ж року. Це значить, що всі сплати ЄП, які будуть здійснені до 31.12.2024 р., потрібно буде робити за реквізитами попереднього місця реєстрації, тобто за реквізитами міста. Зокрема, ЄП за 9 місяців потрібно буде сплатити до бюджету міста, а ЄП за 2024 рік, який буде сплачуватись вже у 2025 році, потрібно буде сплачувати вже до бюджету району.

Згідно з пп. 10.13 розд. X Порядку №1588 СГ після зняття з обліку в контролюючому органі за попереднім місцезнаходженням продовжує обліковуватись та сплачувати податки з урахуванням пп. 10.2 розд. X Порядку №1588Пунктом 10.2 розд. X Порядку №1588 встановлено, що у разі зміни місцезнаходження СГ – платників податків сплата податків і зборів після реєстрації здійснюється за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (календарного року).

Отже, у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району фізична особа – підприємець – платник єдиного податку (першої – третьої груп):

  • подає декларацію єдиного податку за новим місцезнаходженням;
  • сплачує єдиний податок за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року.

Докладніше про це читайте у новині: Куди звітувати та сплачувати ЄП у разі зміни податкової адреси? 

 

ЄСВ за ФОП

ЄСВ не є ні податком, ні збором – це страховий внесок, а кошти, що надходять від сплати ЄСВ, не можуть зараховуватися до Держбюджету та бюджетів інших рівнів. Тому з моменту реєстрації ФОП за новою адресою ЄСВ теж сплачується за новою адресою.

Взяття на облік платника ЄСВ у контролюючому органі за новою адресою здійснюється не пізніше місячного строку з дня отримання відомостей про зміну місця проживання платника (про це див. вище), тому перед сплатою ЄСВ радимо дізнатися, чи взяли ФОПа на облік за новою адресою.

 

ПДВ

При зміні місцезнаходження платника ПДВ проводити перереєстрацію не потрібно – ми писали про це тут.  У п. 4.1 Положення №1130 написано, що у разі зміни платником ПДВ місцезнаходження (місця проживання) або його переведення на обслуговування до іншого контролюючого органу зняття такого платника з обліку в одному органі і взяття на облік в іншому здійснюються в порядку, встановленому Міністерством фінансів України – тобто згідно пунктів 10.2 та 10.13 Порядку №1588, про які ми вже говорили вище.

На відміну від декларації єдиного податку, ПКУ окремо не регулює порядок подання декларації з ПДВ у разі зміни місцезнаходження, тому керуємося загальними правилами Порядку №1588: подання декларації з ПДВ та сплата ПДВ здійснюється за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного року, а починаючи з 1 січня наступного року – за новим місцезнаходженням. Докладніше про це ми писали тут.

 

ЄСВ, ПДФО та військовий збір з найманих працівників

Правила подання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ при зміні місцезнаходження роботодавця відрізняються від правил подання податкових декларацій.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ єдина звітність з ПДФО, ВЗ і ЄСВ подається до ДПС за основним місцем обліку, і жодних особливих правил для випадку зміни місцезнаходження немає. Тому подавати єдину звітність слід за новим місцем обліку вже з місяця внесення змін в ЄДР інформації про зміну місцезнаходження.

Про це пишуть і податківці у ЗІР категорії 201.06.01, питання: «До якого контролюючого органу подавати Розрахунок за формою, затвердженою наказом МФУ від 13.01.2015 №4 із змінами, та сплачувати єдиний внесок у разі зміни протягом звітного кварталу місцезнаходження, пов’язаного зі зміною адміністративного району?»

ПДФО та ВЗ сплачуються за попереднім місцезнаходженням до закінчення поточного бюджетного року – докладніше про це див. тут. З початку нового бюджетного року ПДФО та ВЗ сплачуються вже за новою адресою.

Все вищесказане ми звели у таблицю.

 

Подання звітності та сплата єдиного податку, ЄСВ, ПДВ, ПДФО та ВЗ у разі зміни адреси ФОП

Податок, внесок

Подання звітності

Сплата зобов’язань

Єдиний податок

За 9 місяців 2024 року – за старою адресою

За 2024 рік – за новою адресою

До 31 грудня поточного року – за старою адресою

З 1 січня нового року – за новою адресою

ЄСВ за ФОП

Додаток з ЄСВ разом з річною декларацією за новою адресою

За новою адресою з моменту взяття на облік в новій ДПС

ПДВ

До 31 грудня поточного року – за старою адресою

З 1 січня нового року – за новою адресою

ПДФО із зарплати найманих працівників

За новою адресою з моменту взяття на облік в новій ДПС

До 31 грудня поточного року – за старою адресою

З 1 січня нового року – за новою адресою

ВЗ із зарплати найманих працівників

ЄСВ на зарплату найманих працівників

За новою адресою з моменту взяття на облік в новій ДПС

 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»