• Посилання скопійовано

Заповнення додатку ГД до звіту неприбуткової організації

Організація імпортувала гуманітарну допомогу, скориставшись спрощеним порядком імпорту. Потім допомога надана фізособам. Як заповнювати додаток ГД до Звіту?

Попередні зауваження

Нижче наведено наш погляд щодо особливостей заповнення окремих граф додатка ГД. Але оскільки нормативними документами це питання не врегульовано, для уникнення непорозумінь з податковими органами може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію. 

Окрім того, про заповнення додатку ГД можна почитати туттут та тут.

 

Як заповнити графу 2 розділу ІІ додатку ГД якщо донор – фізособа? Написати ФО і країна, чи повністю ПІБ донора і країна?

Встановленого нормативними документами порядку заповнення додатку ГД немає. Тому слід заповнювати покладаючись на назву відповідних граф.

Графа 2 розділу ІІ додатку ГД називається «Найменування організації, яка надала гуманітарну допомогу, країна».

Найменування – це назва організації згідно з статутними документами. Аналог для фізичної особи – це прізвище, ім’я, по-батькові (за наявності). Тому, на наш погляд, потрібно зазначати ПІБ і країну.

Але ніяк не ФО і країну. Тому що в назві пишуть про найменування, а не про вид особи, яка надає допомогу.

 

На завезення гуманітарної допомоги заповнюється спрощена митна декларація, в якій не передбачено номер МД і код товару УКТЗЕД, а в додатку ГД такі графи є, то їх не заповнювати? 

Так, дійсно, на період воєнного стану механізм визнання товарів гуманітарною допомогою, пропуску через митний кордон України та митного оформлення, отримання, надання, розподілу і контролю за цільовим використанням гуманітарної допомоги, що ввозиться на митну територію України, визначається Порядком №953 (від 05.09.2023 р.).

До 01.04.2024 р. для пропуску через митний кордон України гуманітарної допомоги, що здійснюється відповідно до Порядку, протягом якого пропуск через митний кордон України гуманітарної допомоги може здійснюватися також за місцем перетину митного кордону України шляхом подання у паперовому вигляді декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою, заповненої особою, що перевозить відповідний товар, за формою згідно з додатком 1 до Порядку, без зазначення унікального коду гуманітарної допомоги, який надається автоматизованою системою реєстрації гуманітарної допомоги (пропуск товарів без використання автоматизованої системи реєстрації гуманітарної допомоги)(див. пп. 2-1 Постанови №953).

Цілком зрозуміло, що форма додатка ГД не враховує такі особливості.

Але в графах з 10 по 12 розділу ІІ додатка ГД мають наводитися дані митної декларації, за якою було здійснено ввезення товарів на митну територію України. У зносці до цих рядків зазначено, що вони заповнюються при ввезенні товарів на митну територію України.

Тобто, якщо гуманітарну допомогу ввезено на митну територію України, то ці графи слід заповнювати. 

На наш погляд, тут слід зазначити номер і дату декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою. Слід заповнити також, на наш погляд, і графу про код УКТ ЗЕД, у 10-значному форматі. Такий код має визначити організація, яка складає додаток ГД.

 

Якщо набувачі гуманітарної допомоги – фізособи, то як зазначати набувачів в розділі ІІІ додатку ГД? Загальну кількість? А решту граф не заповнювати?

До граф 2 і 3 «Набувач» розділу ІІІ додатку ГД є зноска, в якій написано, що у разі, якщо набувачами гуманітарної допомоги є фізичні особи, у графі 3 розділу III зазначається загальна кількість фізичних осіб – набувачів, які отримали гуманітарну допомогу в звітному (податковому) періоді; графа 2 розділу III не заповнюється.

А решта граф додатка ІІІ заповнюється в загальному порядку, згідно з назвою відповідних граф.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024418
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202494
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191