• Посилання скопійовано

Відображення оплати за ДУМ щодо комунальних послуг ФОПу в додатку 4ДФ

Чи потрібно за договором управління майном відображати оплату з банківського рахунку ФОПу за комунальні послуги в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

Запитання:

Юридична особа на загальній системі оподаткування уклала договір управляння нерухомим майном (ДУМ). Згідно з положень Порядку обліку платників податків і зборів, ДУМ взятий на облік у контролюючому органі, йому присвоєно податковий дев’ятизначний порядковий номер та відповідний йому ІПН. ДУМ є окремим самостійним платником ПДВ. Для ДУМ відкритий окремий рахунок в банку. Найманих працівників у ДУМ не має, єдина звітність з ПДФО, ВЗ та ЄСВ не подається. Чи потрібно за договором управління майном відображати оплату з банківського рахунку ФОПу за комунальні послуги в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?

 

Відповідь:

Правові засади операцій по управлінню майном регламентуються Цивільним кодексом України.

Згідно з ч. 1 ст. 1029 ЦКУ, за договором управління майном одна сторона (установник управління) передає другій стороні (управителеві) на певний строк майно в управління, а друга сторона зобов'язується за плату здійснювати від свого імені управління цим майном в інтересах установника управління або вказаної ним особи (вигодонабувача). При цьому предметом договору управління майном можуть бути, зокрема нерухома річ, цінні папери, майнові права та інше майно (ч. 1 ст. 1030 ЦКУ).

Майно, передане в управління, має бути відокремлене від іншого майна установника управління та від майна управителя.  Майно, передане в управління, має обліковуватися в управителя на окремому балансі, і щодо нього ведеться окремий облік. Розрахунки, пов'язані з управлінням майном, здійснюються на окремому банківському рахунку (ч. 3 ст. 1030 ЦКУ).

Управитель має право на плату, встановлену договором, а також на відшкодування необхідних витрат, зроблених ним у зв'язку з управлінням майном.

Крім того, управитель майна – особа (в розумінні пп. 14.1.139 ПКУ для цілей оподаткування розд. V ПКУ, крім осіб, визначених у другому реченні абз. 2 пп. 5 пп. 180.1 ПКУ), веде окремий податковий облік ПДВ щодо господарських операцій, пов’язаних з використанням майна, що отримане в управління за договорами управління майном (пп. 1.7 розд. І Порядку №1588) та при взятті на облік договорів управління майном, управителям майна присвоюється реєстраційний (обліковий) номер платника податків (пп. 2.4 розд. ІІ Порядку №1588). Про це детальніше тут.

 

Але як щодо ПДФО та ВЗ? 

Відповідно до пп. 177.8 ПКУ, під час нарахування (виплати) фізичній особі - підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності у межах обраних ним видів такої діяльності, якщо фізичною особою - підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності, податкові агенти не утримують ПДФО із виплати.

Проте, саме податковими агентами нарахована та виплачена сума доходу на користь таких фізичних осіб - підприємців відображається у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «157». Про це неодноразово наголошують і податківці у своїх роз’ясненнях, як, наприклад, тут.

А хто такі «податкові агенти»? Це визначає пп. 14.1.180 ПКУ, податковий агент щодо ПДФО (а, отже, і щодо ВЗ – прим. автора):

  • юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), 
  • самозайнята особа, 
  • представництво нерезидента - юридичної особи, 
  • інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції,  які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов'язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому статтею 18 та розділом IV ПКУ. 

Як бачимо, договори про управління майном в цьому визначенні не згадуються. Проте, податківці вважають, що управителі майна є податковими агентами в разі виплати фізособам доходів за договорами управління майном. Зокрема, така позиція викладена у листі ГУ ДФС у м. Києві від 20.10.2015 р. №3102/Н/26-15-17-04-14. 

Наголошуємо на тому, що в цьому листі податковим агентом податківці вважають саме управителя, а не зареєстрований в ДПС договір управління майном. З іншого боку, як ми зазначили вище, управитель має вести окремий облік операцій за договором управління майном (і навіть оплати за ним проводити з окремого рахунку). 

В обов’язки податкового агента входить утримати ПДФО та ВЗ з доходів фізособи, перерахувати їх до бюджету і показати суму доходу та цих податків в податковій звітності. 

Коли маємо справу із виплатою доходу ФОП, то утримувати ПДФО та ВЗ і сплачувати їх до бюджету податковому агенту не потрібно – ФОП самостійно сплачує податки зі своїх підприємницьких доходів. Проте, нарахування цього доходу управитель проводить в окремому обліку за ДУМ. І виплату такого доходу він робить не з власного поточного, а з окремого банківського рахунку за ДУМ. Цього вимагає ст. 1030 ЦКУ. Тож, на думку автора, показати таке нарахування і виплату в єдиній звітності з ЄСВ, ПДФО та ВЗ управителя, разом із іншими його операціями, а не окремо, зазначивши, що це здійснюється в межах ДУМ, суперечило б нормам ЦКУ. 

Таким чином, вважаємо, що договір управління майном, який зареєстрований в податковій, має свій реєстраційний (обліковий) номер платника податків  та проводить оплату ФОПу за комунальні послуги, буде щодо останнього податковим агентом, і управитель зобов’язаний показати за відповідні місяці звітного кварталу в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ, складеної за ДУМ, нараховану і сплачену суму комунальних послуг у графах 3а та 3 за ознакою доходу «157» без оподаткування.   

Проте, оскільки це чітко не врегульовано ПКУ, доцільно з даного питання, керуючись пп. 52.2 ПКУ, звернутися до ДПС за індивідуальною податковою консультацію.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024462
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202496
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202465
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202463
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024191