• Посилання скопійовано

Чи подавати декларацію фізособі, яка перебуває за кордоном понад 2 роки?

Фізособа виїхала на постійне місце проживання за межі митної території України в іншу країну, де знаходиться понад 2 роки. В цій країні офіційно отримує зарплату. Чи потрібно було перед виїздом за кордон повідомити про зміну податкового резидентства ДПС? Чи потрібно зараз в Україні декларувати іноземні доходи, подавати декларацію про доходи?

Чи потрібно повідомляти ДПС?

Відповідно до пп. 179.3 ПКУ, платники податку - резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, зобов'язані подати до контролюючого органу податкову декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду. 

Контролюючий орган протягом 30 календарних днів після надходження податкової декларації зобов'язаний перевірити визначене податкове зобов'язання, сплату належної суми податку і видати довідку про таку сплату та про відсутність податкових зобов'язань з цього податку, що подається до органів митного контролю під час перетину митного кордону і є підставою для проведення митних процедур.

Особливості застосування пп. 179.3 ПКУ встановлені Порядком № 1243 (від 27.12.2010 р.).

Декларація подається за три останні звітні податкові періоди (у разі наявності невиконаного обов'язку з подання) та за звітний період поточного року (з початку поточного року до строку, на який припадає день подання такої декларації) (п. 2 Порядку №1243). 

Форма довідки і порядок її оформлення і видачі затверджені Наказом Мінфіну № 568.

Щоб ДПС видала довідку, разом з декларацією потрібно до ДПС подати заяву за формою додатку до Порядку №568.

Схожу консультацію ДПС в Івано-Франківській області можна прочитати тут. Таким чином, в розглядуваній ситуації ДПС потрібно було повідомляти, подаючи декларацію.

 

Що буде за неповідомлення?

За неподання декларації можуть накласти штраф в розмірі 340 грн. За пп. 120.1 ПКУ.

Поряд з цим можуть виникати проблеми з подвійним оподаткуванням доходів. Тобто, окрім оподаткування в країні, куди на постійне місце проживання переїхала фізособа, доходи можуть оподатковуватися в Україні.

 

Чи потрібно подавати податкову декларацію в Україні і сплачувати податки з доходу за кордоном?

В розглядуваній ситуації, на наш погляд, ні, і ось чому.

Згідно з пп. 162.1.1 ПКУ, платником податку є фізична особа — резидент України, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи.

Відповідно до пп. 170.11.1 ПКУ у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку - отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію.

Тобто, платити податки в Україні, подавати декларацію має фізособа — резидент України.

Ознаки фізособи резидента України наведено в пп. "в" пп. 14.1.213 ПКУ. Основна ознака — місце проживання.

Тобто, фізособа є резидентом України, якщо вона має місце проживання в Україні. 

Але в розглядуваній ситуації фізособа змінила постійне місце проживання. Якщо фізособа має постійне місце проживання в іншій країні, вона буде податковим резидентом такої країни.

Далі в пп. "в" пп. 14.1.213 ПКУ зазначено, що у разі якщо фізична особа має місце проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо така особа має місце постійного проживання в Україні; якщо особа має місце постійного проживання також в іноземній державі, вона вважається резидентом, якщо має більш тісні особисті чи економічні зв'язки (центр життєвих інтересів) в Україні. У разі якщо державу, в якій фізична особа має центр життєвих інтересів, не можна визначити, або якщо фізична особа не має місця постійного проживання у жодній з держав, вона вважається резидентом, якщо перебуває в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом періоду або періодів податкового року. 

З наведеного випливає, що фізособа в розглядуваній ситуації не є податковим резидентом України, а є податковим резидентом країни, в якій має місце постійного проживання. 

Але в ДПС може не бути такої інформації. Причому чинним українським законодавством не передбачено спеціальної процедури скасування або втрати статусу резидента. Вважається, що статус податкового резидента втрачається, якщо людина припиняє будь-який правовий зв’язок з Україною, наприклад, змінює постійне місце проживання. Однак відсутній спеціальний документ, що буде доказом втрати статусу резидента. Як і відсутній чіткий порядок, як саме та з яких підстав можна скасувати чи втратити статус.

Тому для уникнення непорозумінь може бути доречним звернутися з цього питання до ДПС за отриманням індивідуальної податкової консультації.

Поряд з цим, на наш погляд, виходячи з логіки наведеної ситуації можна отримати довідку в податковому органі країни, в якій перебуває фізособа, про статус податкового резидента такої країни, період, протягом якого особа має такий статус, і подати таку довідку разом із супровідною заявою до ДПС за колишнім місцем проживання фізособи на території України. В заяві вказати, що фізособа вже не є податковим резидентом України, а іншої країни. 

Про питання, пов’язані з оподаткуванням за кордоном, резидентським статусом можна почитати на сайті Мінфіну.

На момент написання цієї консультації на сайті наведена інформація у розрізі таких країн:

  • Австрія;
  • Бельгія;
  • Данія;
  • Італія;
  • Латвія;
  • Литва;
  • Німеччина;
  • Польща;
  • Португалія;
  • Чехія;

Очікується інформація і щодо інших країн.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202439
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024515
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414
  • Бухгалтер без права підпису: чи подавати ф. №1-ОПП?
    На новоствореному підприємстві є директор (наймана особа), головного бухгалтера немає і в податкову дані не подавалися, що директор буде головним бухгалтером. Прийняли бухгалтера без права підпису. Але директор підписує всі звіти та банківські платіжки. В цьому є якесь порушення? Якщо є, то як це виправити?
    04.04.20241 9232
  • Маєте акцизний склад та ліцензію на зберігання пального для власних потреб: як звітувати?
    Підприємство отримало ліцензію на зберігання пального для власних потреб на акцизному складі, є платником акцизного податку. Які звіти та довідки необхідно подавати?
    03.04.2024510