• Посилання скопійовано

Як складати декларацію про доходи контролюючої фізособи, якщо сукупний дохід всіх КІК менше 2 млн євро?

Є три фізособи – резиденти України, які створили одну КІК. Як складати річні декларації про майновий стан і доходи цих фізосіб? Чи подавати додаток КІК до деларації, в якому будуть вказані дані про КІК?

Якщо дохід КІК не перевищує 2 млн євро

На нашу думку, в такій ситуації Звіт про КІК все одно потрібно подавати, але скоригований прибуток КІК не включається до загального оподатковуваного доходуфізосіб. Поки що не було роз’яснень податківців з цього приводу. Детально це питання ми розглядали тут.

 

Як заповнювати в цій ситуації Звіт про КІК?

Форма Звіту про КІК і Порядок її заповнення затверджені Наказом Мінфіну від 25.08.2022 р. № 254.

Відповідно до пп. 27 розд. ІІ Порядку №254, у графі 27 зазначається прибуток контрольованої іноземної компанії, звільнений від оподаткування.

Відповідно до пп. 28 розд. ІІ Порядку №254, у графі 28 зазначаються умови звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії відповідно до таких умов: 

• у графі 28.3 - якщо скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, не є об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств контролюючої особи, незалежно від виконання умов, передбачених пп. 39-2.4.1 ПКУ, якщо виконується будь-яка з умов, визначена у графах 28.3.1, 28.3.2, 28.3.3 (зазначається одна або декілька підстав).

Своєю чергою, у рядку 28.3.1 Звіту наведена така умова звільнення, як «загальний сукупний дохід усіх контрольованих іноземних компаній однієї контролюючої особи із всіх джерел за даними фінансової звітності не перевищує еквівалент 2 мільйони євро на кінець звітного періоду».

Поряд з цим, згідно з пп. 26 розд. ІІ Порядку №254 у графі 26 Звіту зазначається розмір прибутку, що включається до складу загального оподаткованого доходуконтролюючої особи/є об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств (графа 25.3 × графу 17.1/100).

Тобто, на наш погляд, якщо платник у графі 25.3 визначив скоригований прибуток КІК, який не перевищує еквівалент 2 млн. євро, то він зазначає цю суму в рядку 27, і ставить позначку «Х» в графі 28.3.1, а графу 26 не заповнює. Всі інші графи Звіту про КІК заповнюють в загальному порядку.

 

Як заповнювати в цій ситуації додаток КІК до декларації про майновий стан?

Форма декларації та Інструкція щодо її заповнення затверджені Наказом Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859.

Відповідно до п. 9 розд. IV Інструкції № 859 у додатку КІК до декларації «Розрахунок податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, визначених з частини прибутку контрольованої іноземної компанії» зазначаються дані платниками податку - резидентами України, що визнаються контролюючою особою щодо контрольованої іноземної компанії.

Додаток КІК заповнюється окремо по кожній контрольованій іноземній компанії. Податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб та військового збору, що підлягають сплаті з прибутку контрольованої іноземної компанії, розраховуються відповідно до положень ст. 39-2 розділу II ПКУ та пп. 170.13, 170.13-1 ПКУ.

В самому додатку КІК в рядках з 01 по 05 мають наводитися показники для розрахунку скоригованого прибутку КІК. Цей останній зазначається в рядку 05.

Але якщо навести скоригований прибуток в рядку 05, то тоді доведеться розраховувати суму ПДФО в рядку 06 і ВЗ в рядку 09. 

Проте ми вище зазначили, що якщо обсяг доходу КІК не перевищує 2 млн євро, то скоригований прибуток КІК не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу. А якщо дохід не підлягає включенню до загального оподатковуваного доходу, то й ПДФО і ВЗ не повинен розраховуватися. 

 

Але може в цьому разі взагалі додаток КІК не потрібно подавати з декларацією?

Прямої відповіді на це питання в Інструкції №859 немає.

Але ГУ ДПС у Чернівецькій області консультує таким чином: «…незалежно від того має платник податків звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії чи ні, такий платник податків зобов’язаний подати звіт про КІК та річну декларацію. При цьому такий платник податків заповнює додаток КІК до декларації окремо на кожну контрольовану іноземну компанію. У разі звільнення від оподаткування прибутку контрольованої іноземної компанії фінансовий результат до оподаткування та скоригований прибуток контрольованої іноземної компанії у додатку КІК не зазначається».

З цієї відповіді можна зробити висновок, що сам додаток КІК складається і подається разом з декларацією, але в ньому заповнюється тільки «шапка», а таблиця не заповнюється.

Рекомендуємо додатково зазначити про звільнення від оподаткування доходу КІК в доповненні до декларації довільної форми, що заповнюється і подається відповідно до пп. 46.4 ПКУ, яке наведене в кінці декларації.

Але зазначимо, що оскільки це питання прямо в Інструкції №859 не визначено, може бути доречним отримати індивідуальну податкову консультацію.

***

Читайте також:

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024619
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.2024107
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202468
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202469
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024194