• Посилання скопійовано

Додаток 6 до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ: інформація про спецстаж

Чи формувати додаток 6 до єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ для працівників освіти (для вчителя, якому 57 років, стаж 37 років, чи при виході на пенсію)? На працівницю, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, подано додаток 5. Чи необхідно щокварталу подавати додаток 6?

Додаток 6 до єдиної звітності призначений для визначення платником ЄСВ періодів (строків) трудової або іншої діяльності. Ці періоди, відповідно до законів, якими встановлюються умови пенсійного забезпечення, відмінні від загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, зараховуються при визначенні права на відповідну пенсію. Також сюди відносяться періоди страхового стажу, не пов’язані із трудовою та/або професійною діяльністю.

Новою є графа 17 «Ознакa (0, 1)» у таблиці додатку 6, яка призначена для виправлення помилок. Цей додаток також подається окремо за кожен місяць звітного кварталу.

Тобто додаток 6 заповнюється, якщо у роботодавця є робочі місця, робота на яких зараховується до спеціального стажу.

 

Пенсія за віком на пільгових умовах

Роботодавцю, працівники, якого обіймають посади у сфері освіти, не обійтися без Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженого Постановою №909.

Додаток 6 формується та подається лише на тих працівників, які мають право на пільгове пенсійне забезпечення: на пенсію за віком на пільгових умовах та на пенсію за вислугу років.

Для призначення пенсії на пільгових умовах важливий спеціальний стаж. Підстави для обліку спецстажу наведені у довіднику кодів підстав у додатку 3 до Порядку №435. Пенсію за вислугу років працівникам освіти, призначають при наявності спеціального стажу роботи не менше 25 років (зверніть увагу, що тривалість спецстажу поступово підвищується, і з 1 квітня 2024 року необхідний мінімум становитиме 30 років). 

Тож якщо період роботи вчителя в даному закладі освіти зараховується до спецстажу, то при формуванні додатку 1 до єдиної звітності у графі 23 слід проставити відмітку «1 – так». Після цього відомості про страховий стаж працівника відобразити в додатку 6 до єдиної звітності. Своє відображення в зазначеному додатку працівник знайде з дати прийняття, атестації чи переведення на посаду, робота на якій зараховується до спецстажу.

Тому для вчителя, який має право на спецстаж, потрібно щомісячно подавати додаток 6. 

Якщо за поточний місяць немає даних для заповнення додатку 6, то формувати його не потрібно.

 

Відпустка для догляду до 3 (6) років та спецстаж

На працівницю закладу освіти, яка займає посаду, робота на якій зараховується до спецстажу, а наразі перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (про  що поданий додаток 5) потрібно й надалі продовжувати щомісячно відображати в додатку 6 єдиної звітності інформацію про спецстаж та протягом всього періоду перебування працівниці в зазначеній відпустці.

І, як вже зазначено вище, додаток 6 пов'язаний з додатком 1. Тому, для відображення спецстажу потрібно:

  1. в додатку 1 сформувати рядок без сумових показників, але з кількістю календарних днів у трудових відносинах, а в графі 23 ставиться відмітка «1-так».
  2. у додатку 6:
  • заповнити рядок з кодом, який відповідає займаній нею посаді, а не код догляду за дитиною до 3-х років та поставити його у графу 7. Це важливо! Оскільки, на практиці бухгалтери помилково зазначають код підстави ПСД003Б1 «Час відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку»;
  • у графі 9 «Початок періоду» – зазначити перше число місяця звітного кварталу. Якщо не з початку місяця — відповідне число місяця;
  • в графі 10 «Кінець періоду» – зазначити останнє число місяця звітного кварталу, в іншому разі – відповідне число місяця;
  • графи 11 «Кількість днів» та 12 «Кількість годин, хвилин» - з них заповнюється одна, залежно від  умов праці. У графі 11 вказується кількість календарних днів трудових відносин, оскільки період перебування працівниці у відпустці для догляду за дитиною не є підставою для переривання трудових відносин, тому він зараховується до спецстажу і відображається протягом усього періоду;
  • у графі 13 «Норма тривалості роботи для її зарахування за повний місяць спецстажу (дні або години/хвилини)» - вказується відповідна норма тривалості стажу тій, що зазначена в графах 11 або 12. Тобто, якщо у графі 11 було зазначено дні, то й у цій графі потрібно вказати саме дні, що дають право на зарахування спецстажу у звітному періоді за повний календарний місяць.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Фінансова звітність КІК: як засвідчити та подати?
    Фізособа - контролер КІК (також є ФОП) отримав фінзвітність КІК. Чи можна в електронному кабінеті ФОПа створити звіт про КІК та декларацію про майновий стан фізособи? Як завірити та прикріпити фінзвітність КІК в форматі pdf?
    23.04.2024381
  • Звіт про КІК, якщо компанія не вела діяльності
    В грудні 2022 року фізособа заснувала компанію в США (100% частка). Компанія з дня заснування не вела діяльність і за правилами США не подавала фінзвітність. Фінансовий рік в США з 01.10 по 30.09. У 2024 році фізособа продала свою частку іншій особі. Як сформувати звіт по КІК в Україні, якщо фінзвітності немає?
    23.04.202468
  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    19.04.202455
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202458
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.2024182