• Посилання скопійовано

Мобілізований директор: штатний розпис та об’єднана звітність

28.02.22 р. директора мобілізовано, йому нараховується середній заробіток, незважаючи на те, що з 19.07.22 року можна не нараховувати (наказ про середній заробіток є). Його оклад до мобілізації був 15 000 грн, зараз середній заробіток 1111,36 грн. Як правильно відобразити його в штатному розписі? Чи є він штатною одиницею? Чи показувати його в звіті з ЄСВ?

Як правильно відобразити мобілізованого директора в штатному розписі? 

В штатному розписі підприємства визначається чисельність працівників за кількістю штатних одиниць за кожною передбаченою штатним розписом посадою (професією), звертаємо увагу, що посади (професії) в штатному розписі мають бути визначені з дотриманням Класифікатора професій.

Тому розробляти/змінювати штатний розпис потрібно, спираючись на внутрішні організаційно-нормативні документи: діючу структуру з чисельністю працівників, положення з оплати праці.

В зазначеному випадку, виключити посаду директора зі штатного розпису не можна, бо він не звільнений, а лише увільнений від виконання службових обов’язків у зв’язку з мобілізацією. А на час відсутності директора можна оформити іншу особу за строковим трудовим договором чи призначити тимчасового виконувача обов’язків.

Тож, якщо зміни окладу за посадою не передбачається, залишається штатний розпис, який діє на сьогодні на підприємстві, де має бути зазначено:

  • у графі «Кількість штатних одиниць» - «1»;
  • у графі «Посадовий оклад» — суму цілого окладу (15000,00 грн);
  • у графі «Фонд заробітної плати» — зарплата, що припадає на відповідну частину місячного посадового окладу — (15000,00 грн).

 

Чи відображати мобілізованого директора в звіті щодо ЄСВ?

Добровільні виплати мобілізованому працівнику в об’єднаній звітності відображаються як звичайна зарплата:

  • в додатку 4ДФ за ознакою «101»;
  • в Додатку 1 з КЗО «1», з зазначенням кількості календарних днів перебування платника податку (мобілізованого працівника) у трудових відносинах в графі 14;
  • у Додатку 5 дана виплата не відображається.

Добровільні виплати мобілізованому працівнику є витратами підприємства і у бухобліку відображатимуться проведенням: Дт 949 Кт 661.

В титульному аркуші мобілізований директор (працівник):

  • у рядку 104 «Облікова кількість штатних працівників» включаються працівники, які тимчасово відсутні у  зв'язку  з  виконанням  державних  або  громадських обов'язків, на підставі пп. 2.5.2 Інструкції №286, а військова служба, згідно зі ст. 2 Закону № 2232 є державною службою особливого характеру. От мобілізовані і є тими особами, які відсутні у  зв'язку  з  виконанням  державних  обов'язків;
  • у рядку 101 «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб» не включатиметься, так як і працівники, які перебувають у відпустках у зв'язку з вагітністю та пологами або для  догляду  за  дитиною до досягнення  нею  відповідного віку за пп. 3.2.2 Інструкції №286. Про це зазначається також у листі Держстату від 04.07.2014 р. № 09.3-6/145-14;
  • у рядку 105 «Кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким  нараховано заробітну плату/ (крім осіб, яким у звітному періоді нараховано грошове забезпечення)» - враховується, оскільки роботодавець нараховує йому середню заробітну плату.      

 

Чи є мобілізований директор штатною одиницею? 

Так, мобілізований директор є штатною одиницею, тому і включається в обліку кількість штатних працівників.

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»