• Посилання скопійовано

Зміна юридичної адреси: куди та які звіти подавати?

ТОВ - платник ЄП в травні 2022 р. змінило юрадресу (з м. Херсона в м. Одесу). З якого періоду звітувати в м. Одесу за ЄП, об'єднаною звітністю, сплачувати ЄП, ЄСВ, ПДФО та ВЗ? Чи подавати ф. №20-ОПП? З якого періоду починати в м. Одесі звітувати до статуправління та до Фонду соцзахисту осіб з інвалідністю?

Об’єднана звітність та сплата податків

Податкові агенти та платники ЄСВ подають податковий розрахунок (з розбивкою по місяцях звітного кварталу) до контролюючого органу за основним місцем обліку (пп. "б" пп. 176.2 ПКУ).

Відповідно до  п. 3 р. ІІ Порядку №773, при переїзді суб'єкта господарювання до нового адміністративного району об’єднана звітність подається за новим основним місцем обліку. 

Платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок до податкового органу за основним місцем обліку платника єдиного внеску (п. 1 ч. 2 ст. 6 Закону про ЄСВ).

У разі зміни місцезнаходження податки і збори сплачують за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду (п. 8 ст. 45 БКУ).

Відповідно до пп. 10.13 розд. X Порядку №1588, у разі зміни місцезнаходження суб’єкта господарювання – платника податків сплата визначених законодавством податків і зборів після такої реєстрації здійснюється таким платником податків за місцем попередньої реєстрації до закінчення поточного бюджетного періоду.

Таким чином, при зміні місцезнаходження підприємство:

  • об’єднану звітність за ІІ квартал 2022 року - подає за новим місцезнаходженням (м. Одеса);
  • ЄСВ - сплачує за новим місцезнаходженням (м. Одеса);
  • ПДФО та ВЗ - до закінчення поточного бюджетного року сплачує за попереднім місцезнаходженням (м. Херсон).

 

Єдиний податок та декларація

ДПС у Житомирській області  повідомляє, що у разі зміни податкової адреси, пов’язаної зі зміною адміністративного району юридичною особою – платником єдиного податку третьої групи, подання податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) та сплата єдиного податку здійснюються за попереднім місцем податкової адреси (неосновним місцем обліку) до закінчення поточного бюджетного року, а починаючи з 01 січня наступного року – за новою податковою адресою (основним місцем обліку).

Проте, я підприємству-"єдиннику" доведеться пройти процедуру перереєстрації, тобто внести зміни до даних Реєстру платників ЄП. Повідомлення податківців з боку держреєстратора буде замало. Згідно з пп. 299.8 ПКУ зміни до Реєстру платників ЄП вносяться шляхом подання Заяви про застосування спрощеної системи за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 16.07.19 р. № 308. У заяві слід проставити позначку в клітинці «Внесення змін». Причому заяву подають як у разі зміни податкової адреси, так і в разі зміни місця провадження господарської діяльності.

"Єдинникам" четвертої групи не треба подавати заяву про внесення змін до Реєстру платникам ЄП, оскільки їх до такого реєстру не включають.

 

Форма № 20-ОПП

У разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме: зміна типу, найменування, місцезнаходження, виду права або стану об'єкта оподаткування, платник податків надає до контролюючого органу за основним місцем обліку повідомлення за формою № 20-ОПП з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни.

Подається вона протягом 10 робочих днів після реєстрації, створення чи відкриття об’єкта оподаткування до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків (п. 8.4 розд. VIII Порядку № 1588).

Перевірити подані відомості про об’єкти можна в особистому кабінеті платника податків.

Платники податків, які уклали з відповідним контролюючим органом договір про визнання електронних документів, подають через спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» або через розділ «Введення звітності» інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет» повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за ф. № 20-ОПП – за ідентифікатором J(F)1312002.

Тобто форму № 20-ОПП підприємство подає до податкової в м. Херсон з оновленою інформацією про об'єкт оподаткування, щодо якого відбулися зміни. Так, при зміні відомостей про об’єкт оподаткування, зокрема місцезнаходження та у графу 2 «Код ознаки надання інформації» вноситься значення «3 – зміна відомостей про об’єкт оподаткування».

Крім того, потрібно подати форму № 1-ОПП про це ми писали тут.

 

Звітування до статуправління 

Чинне законодавство не містить чіткої норми до якого органу статистики подавати фінансову звітність у випадку зміни місцезнаходження підприємства. На практиці, кожен орган статистики наполягає на своєму: однин, щоб подавали за попереднім місцезнаходженням, інший - за новим місцезнаходженням. 

Вважаємо, якщо підприємство має подавати декларацію до кінця бюджетного року за попереднім місцезнаходження, то й подати останню фінансову звітність за 2022 р. потрібно за попереднім місцезнаходженням. 

Оскільки питання не врегульоване, радимо звернутися до управління статистики за роз’ясненням.

 

Фонд соцзахисту осіб з інвалідністю

У разі зміни місцезнаходження підприємство має зареєструватися в Фонді за новим місцезнаходженням (п. 3 Порядку №70). Для реєстрації роботодавці подають (надсилають рекомендованим листом) відповідну заяву за формою, що затверджується Мінпраці.

Подати заяву потрібно протягом 10 робочих днів після держреєстрації змін до установчих документів юридичної особи. 

Датою реєстрації роботодавця у відділенні Фонду вважається дата подання ним документів, а у разі надсилання їх поштою - дата на поштовому штемпелі.

Відділення Фонду надсилає роботодавцю протягом 10 робочих днів після реєстрації рекомендованим листом повідомлення про його реєстрацію.

Тож, якщо підприємство подавало Звіт за формою №10-ПІ щорічно до 1 березня чи було зареєстровано у Фонді, бо середньооблікова кількість штатних працівників, працевлаштованих за основним місцем роботи, за попередній рік — 8 і більше, то обов’язково потрібно зареєструватися у Фонді за новим місцезнаходженням. І вже наступний звіт потрібно буде подати за новим місцезнаходженням. 

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Щербина Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0112
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202413
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024584
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414