• Посилання скопійовано

Податкові збитки (від’ємне значення) при реорганізації

ТОВ "А" реорганізується шляхом приєднання до ТОВ "Б" у лютому 2022 р. (буде передавальний акт). В останній декларації "А", поданій в першому кварталі 2022 р., будуть зафіксовані податкові збитки. Чи може ТОВ "Б" відобразити ці збитки у своїй декларації?

Відповідно до пп. 140.4.5 ПКУ, фінрезультат до оподаткування зменшується платником податку - правонаступником на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування платника податку, що реорганізується шляхом:

  • приєднання, злиття, перетворення - у періоді затвердження передавального акта;
  • поділу, виділу - у періоді затвердження розподільчого балансу пропорційно до отриманої частки майна згідно з розподільчим балансом.

При проведенні реорганізації від’ємне значення об’єкта оподаткування податкового (звітного) періоду, що обліковувалося у платника податку, що припиняється, на дату затвердження передавального акта або розподільчого балансу, зменшує фінансовий результат до оподаткування платника податку - правонаступника в сумі, що не перевищує суму власного капіталу платника податку, що припиняється, станом на кінець попереднього податкового (звітного) року та за умови, що платник податку, що припиняється, та платник податку - правонаступник були пов’язаними особами більше ніж вісімнадцять послідовних місяців до дати завершення приєднання (злиття).

Таким чином, якщо ТОВ "А" і ТОВ "Б" не є пов’язаними особами більш ніж 18 послідовних місяців до дати приєднання (затвердження передавального акта), ТОВ "Б" на підставі першої частини пп. 140.4.5 ПКУ має право зменшити фінрезультат до оподаткування у декларації за період затвердження передавального акут, тобто, за перший квартал 2022 року.

Якщо ТОВ "А" і ТОВ "Б" були пов’язаними особами більше ніж вісімнадцять послідовних місяців до дати завершення приєднання (затвердження передавального акта) ТОВ "Б" на підставі другої частини пп. 140.4.5 ПКУ має право зменшити фінрезультат до оподаткування у декларації за період затвердження передавального акту, тобто, за перший квартал 2022 року – але в сумі не більше суми власного капіталу ТОВ А станом на 31.12.2021 р.

Сума власного капіталу – це підсумок першого розділу пасиву балансу за 2021 рік (рядок 1495) станом на кінець звітного періоду (року). Наприклад, якщо в цьому рядку зазначено 14,1 тис. грн. (округлене значення для складання фінзвітності), а за даними бухгалтерського обліку (без заокруглення) 14134 грн, а сума від’ємного значення 20000 грн, то ТОВ Б матиме право зменшити фінрезультат до оподаткування тільки на 14134 грн.

ТОВ Б відображає зменшення фінрезультату на суму від’ємного значення, отриманого від ТОВ А, у рядку 3.2.4.1 додатка РІ до декларації з податку на прибуток за перший квартал 2022 року.

 ***

Читайте також: Збитки при реорганізації шляхом виділу

Увага!

Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER, а обговорювати їх – у найбільшій групі бухгалтерів на Facebook

Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Доступ до цієї консультації можливий лише для передплатників «Дебету-Кредиту». Якщо ви передплатник, будь ласка, авторизуйтесь.

Або оформіть передплату, вартість пакету «Мій асистент» становить лише 99 грн/міс

Передплатити

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі консультації рубрики «Звітність»

  • Хто є опосередкованим власником КІК?
    У іноземної юрособи два засновники – фізособи, резиденти України: чоловік (80%) і колишня дружина (20%). Обоє подають звітність про КІК. Пов'язані особи чоловіка, які не впливають на діяльність КІК і не здійснюють фактичний контроль – нова дружина, батько, діти, брат. Хто є опосередкованим власником КІК?
    Сьогодні 10:0113
  • Чи потрібно подавати скорочений звіт про КІК у 2024 р. якщо звітний рік КІК починається у 2023 р., а закінчується у 2024 р.?
    ФО стала контролюючою особою КІК у 4 кварталі 2023 р. Відповідно до законодавства країни реєстрації КІК фінансовий рік для компанії (зареєстрованої у 4 кв. 2023 р.) закінчується 31.12.2024 р. Чи потрібно у даному випадку подавати скорочений звіт про КІК?
    18.04.202414
  • Звіт про КІК, якщо КІК у стані ліквідації і не складає фінзвітність
    КІК (Литва) зареєстровано в 2009 р. Фізособа - резидент України має повний контроль (100%). КІК перебуває в стадії ліквідації, з 2016 року не складає фінзвітність, хоча в 2017 році на КІК зареєстровано автомобіль. Які документи потрібні для подання звіту КІК за 2022, 2023 роки?
    12.04.202454
  • Компенсація працівнику вартості медогляду: оподаткування та додаток 4ДФ
    Водій автотранспортного засобу проходив медичний огляд перед працевлаштуванням. Оплату провів з власної картки, підприємство ці кошти йому компенсувало. Чи треба на суму компенсації нараховувати ПДФО та ВЗ, та як правильно відобразити у додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за якою ознакою доходу «126» чи «143»?
    11.04.2024585
  • Допомога від профспілки бійцям та переселенцям
    Профспілка виплачує допомогу членам профспілки, які знаходяться на війні та переселенцям з Каховки. Чи можна її не оподатковувати як благодійну допомогу і показати в додатку 4ДФ єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ за ознакою доходу «169»? Якими документами підтвердити статус воїна та статус переселенця?
    10.04.202414